Ілюстрація / REUTERS

У 2019 році витрати українців на лікарські засоби становили в середньому 704 гривні щомісяця.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила заступник директора Київського міжнародного інституту соціології Вікторія Захожа під час презентації результатів дослідження "Індекс Здоров'я. Україна - 2019", що проведено в червні-серпні минулого року.

За даними дослідження, середнє значення витрат на ліки, які респонденти купували протягом останніх 30 днів, становило 704 гривні, тоді як у 2016 році - 550 гривень, у 2017 - 570 грн, у 2018 - 572 грн.

Відео дня

Читайте такожФальсифікат, підробка й пігулки з "ДНР". Як українці купують ліки, які можуть вбити

Найвищим цей показник вже чотири роки поспіль є в Тернопільській області - 1625 гривень (у 2018 році - 1103 гривні).

Найнижчий показник зафіксовано в Житомирській області - 340 гривень (у 2018 - 381 грн).

Захожа зазначила, що "ми шукаємо пояснень", чому такі показники в цих двох областях.

Водночас в.о. міністра охорони здоров’я у 2016-2019 роках Уляна Супрун висловила здивування цими даними. "Мені незрозуміло, чому воно так є, оскільки держава за останні кілька років більше мільярда гривень вкладала в програму "Доступні ліки", і кожного року підвищується рівень придбання ліків через державні закупівлі на державному рівні", - зазначила вона.

За її словами, скоріш за все, йдеться "про неправильні протоколи лікування", коли не виписують ліки, які передбачені програмою, або люди не знають про цю програму, де передбачені безкоштовні ліки при серцево-судинних захворюваннях, діабеті 2 типу при наявності електронного рецепту від лікаря.

Супрун зазначила, що важливо довідатися, чому люди все більше грошей використовують на ліки, коли є державні програми, котрі фінансуються. Вона вважає, що при опитуванні варто ставити додаткові запитання, щоб з’ясувати ситуацію.

Читайте такожЗеленський підписав закон про посилення кримінальної відповідальності за підробку ліків

Експерт Офісу реформ при Міністерстві охорони здоров’я України, консультант проекту USAID "Підтримка реформи охорони здоров'я" Матвій Хрєнов зазначає, що, можливо, в Тернопільській області пацієнти просять виписати їм дорожчі ліки через переконання, що вони кращі за дешевші, а в Житомирі навпаки. Він вважає, що "окрім впливу лікаря, є ще і регіональне відношення до витрат коштів, в тому числі, на своє здоров’я".

Довідка. Дослідження проводилося Київським міжнародним інститутом соціології у співпраці з Фондом "Соціальні індикатори" завдяки підтримці Міжнародного фонду "Відродження" протягом червня-серпня 2019 року. Опитування проводилося у всіх областях, крім окупованих територій. У результаті польового етапу було зібрано 10222 опитувальники, опитано принаймні 400 респондентів у кожній області.