Ілюстрація / REUTERS

Влада Прикарпаття пояснила, чому на Івано-Франківщині найвища смертність від COVID-19 в Україні. Мова йде про 13 летальних випадків в регіоні з 52 - загалом по Україні.

За словами в.о. голови ОДА Віталія Федоріва, у всіх випадках мала місце запущена ситуація, коли люди занадто пізно зверталися до медиків, пише "Галка".

"Бачимо, що мала місце блискавична форма, і супутні хвороби. Це доведено, що таким людям, з супутними хворобами, дуже важко вийти з такого стану і є летальні випадки. Тому при перших ознаках хвороби потрібно звертатися до сімейного лікаря, не займатися самолікуванням. Для нашої області, маленької - 25 % смертності від України - це дуже багато. Тому це ще раз свідчить про потребу у карантині і свідомості людей", - пояснив чиновник.

Відео дня

В ОДА додають, що наразі триває перевірка дій сімейних лікарів, які консультували померлих від коронавірусу прикарпатців перед їх госпіталізацією. Але зазначають, що більшість з медиків - добре обізнані з хворобою і знають, як правильно реагувати.

Читайте такожВірусологиня пояснила, чому в Україні великий відсоток інфікованих COVID-19 серед молоді

"Всі сімейні лікарі керуються наказом і алгоритмом від МОЗ. Вони займаються легкими формами, і самі визначають критерії, коли їх скерувати у заклади охорони здоров’я. Кожен лікар несе персональну відповідальність, як він надає цю допомогу. Звичайно, людський фактор є, за всіх 100% не можемо бути впевнені. Але більшість лікарів діють вчасно і адекватно. Коли є середня форма - однозначно у медзаклад. Ми ведемо перевірку дій сімейних лікарів, і повідомимо окремо", - сказала керівниця інформаційно-аналітичного центру з питань протидії коронавірусу в Івано-Франківській області Наталя Дьоміна.

Наразі в Івано-Франківській області кількість хворих на COVID-19 збільшилося до 198, 13 осіб померли, зокрема чотири випадки підтвердили за останню добу.

Читайте також: