З 19 жовтня в Україні діятиме нове карантинне зонування / фото REUTERS

Заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко наголошує, що кількість адміністративних територій зеленого рівня епідемічної небезпеки стрімко зменшується.

Про це він сказав на брифінгу.

Ляшко нагадав, що 13 жовтня уряд ухвалив зміни до постанови про адаптивний карантин, якими, зокрема, було знижено поріг для переведення тієї чи іншої адміністративної території в червоний рівень епідемічної небезпеки. Тепер цей показник становить 320 осіб на 100 тис. населення за останні 14 днів.

Відео дня

Читайте такожХарків потрапив до "червоної" зони

"Як і минулого тижня, так і сьогодні, усі області України, окрім однієї - Кіровоградської, - потребують додаткових обмежувальних заходів через те, що перевищують базовий рівень захворюваності на коронавірусну хворобу, який становить 40 на 100 тисяч населення", - сказав він.

Головний санітарний лікар зауважив, що до базового зеленого рівня в Україні віднесено 54 адмінодиниці, а 563 - повинні запровадити або продовжити реалізовувати протиепідемічні обмеження.

"Для порівняння, тиждень тому ми мали 158 адміністративних територій, які були в зеленому кольорі епідемічної небезпеки... Ще місяць тому таких територій було 282. Кількість адміністративних територій зеленого рівня епідемічної небезпеки стрімко зменшується", - наголосив Ляшко.

Він нагадав, що за результатами сьогоднішнього засідання Державної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо встановлення рівнів епідемічної небезпеки поширення СOVID-19 до червоного рівня епідемічної небезпеки було віднесено 68 адміністративних одиниць в 15 областях України. У тому числі 9 обласних центрів: Чернівці, Хмельницький, Чернігів, Харків, Сєвєродонецьк, Полтава, Суми, Івано-Франківськ та Тернопіль.

"Рівень захворюваності у містах Івано-Франківськ і Тернопіль знаходиться на межі, близької до помаранчевої зони, тому ми маємо надію, що наші обмежувальні протиепідемічні заходи дозволять досить швидко цим містам перейти у помаранчевий рівень епідемічної небезпеки", - сказав заступник міністра.

Водночас рівень захворюваності у Сумах "наближається до рекордних тисячі осіб на 100 тисяч населення".

"У 15 адміністративних одиницях Луганської області показник заповненості ліжок, які відведені під госпіталізацію хворих з коронавірусною хворобою, 5 днів поспіль перевищував 75%. Тому було прийнято рішення, і всі 15 адміністративних територій потрапляють до червоного рівня епідемічної небезпеки", - зазначив Ляшко.

Щодо інших адмінодиниць, які належать до червоного рівня, він зауважив, що в більшості з них було ухвалене рішення не зупиняти громадський транспорт.

"У певних адміністративних територіях будуть діяти і продовжувати функціонувати дитячі садочки як заклади освіти. А також в деяких адміністративних територіях будуть збережені і не будуть зупинятися заклади торгівлі", - поінформував він.

Адаптивний карантин в Україні

  • З 1 серпня адаптивний карантин в Україні передбачає поділ усіх регіонів на чотири зони - "зелену", "жовту", "помаранчеву" і "червону", залежно від епідеміологічної ситуації в кожному окремо взятому.
  • У кожній з епідеміологічних зон встановили різні карантинні обмеження. Найм’якіші - в "зеленій" зоні, найбільш жорсткі заборони очікують регіони "червоної" зони.
  • З опівночі 19 жовтня в Україні почне діяти нове епідемічне зонування, Київ залишається у помаранчевій зоні епідемічної небезпеки.