У МОЗ закликають громадян не займайтеся самопризначенням антибіотиків / фото ua.depositphotos.com

У Міністерстві охорони здоров'я закликають громадян не займайтеся самопризначенням антибіотиків для профілактики чи навіть після встановлення діагнозу COVID-19 та довіряти своїм лікарям.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу сказав заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Читайте також"Зведе всіх нас у могилу": лікар б'є на сполох через дистанційне лікування COVID-19 в Україні

Відео дня

"На фоні епідемії коронавірусної хвороби у нас значно зростають продажі антибіотиків в аптеках та збільшується використання антибіотиків в закладах охорони здоров'я, у тому числі і в тих, що надають допомогу хворим з коронавірусною хворобою", - зазначив він.

Ляшко підкреслив, що МОЗ додатково в резерв для лікарень, які приймають хворих на COVID-19, перерозподіляє 400 тис. флаконів меропенему та 700 тис. пігулок амоксициліну.

"Ці антибіотики будуть перебувати в резерві для того, щоб лікувати хворих з коронавірусом, якщо це буде необхідно. Але хотів би нагадати усім: беручи в руки антибіотик, пам'ятайте, що це невідновний ресурс людства. Сьогодні у нас чергова загроза - формування антибіотикорезистентності. Загроза, яка показує, що в разі безконтрольного використання антибіотиків, людство може втратити такий неоціненний ресурс як антибіотикотерапія", - заявив Ляшко.

Він наголосив, що навіть встановлення діагнозу COVID-19 не є прямою підставою для застосування антибіотиків.

"Довіряйте своїм лікарям, не займайтеся самопризначенням антибіотиків. Оскільки антибіотики призначаються лише тоді, коли є докази того, що до вірусної інфекції приєдналася бактеріальна. Закликаю: жодного профілактичного призначення антибіотиків", - підкреслив заступник міністра.

Коронавірус в Україні: що відомо