В Україні планують відновити інститут вакцин / фото REUTERS

Міністерство охорони здоров’я за підтримки президента розпочало процес відновлення інституту вакцин в Україні.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, повідомляє прес-служба МОЗ.

Читайте такожЛікар спрогнозував стрибок захворюваності на COVID-19 після виборів: цифри шокують

Відео дня

“Президент налаштований повністю відновити в Україні виробництво вакцин. Ми говоримо не лише про COVID-19. Мова про вакцини, які використовуємо щороку згідно з календарем щеплень. Ми їх щороку закуповуємо за кордоном, але у нас є можливість розпочати їх виготовлення в Україні. Водночас ми маємо своїх вчених, які здатні це все робити”, - наголосив очільник МОЗ.

Окрім того, міністр підкреслив, що Україна цілком здатна займатися розробкою своєї вакцини - в державі є всі необхідні потужності, а також талановиті, професійні фахівці.

Якщо наші очікування здійсняться, і дійсно обраний виробник буде готовий до виробництва за міжнародним стандартом, з міжнародним ліцензуванням - я думаю, що вже за рік ми зможемо отримати оригінальну українську вакцину проти COVID-19”, - підсумував Степанов.

Українська вакцина від коронавірусу: що відомо

  • 20 жовтня президенту Володимиру Зеленському представили результати доклінічної фази дослідження українського кандидата у вакцини проти COVID-19.
  • Розробники представили главі держави результати доклінічної фази дослідження оригінального українського кандидата у вакцини. Ці дослідження тривали шість місяців і включають наявність нейтралізації вірусу COVID-19 у культурі інфікованих клітин людини. Цей кандидат оригінальної української вакцини створюється на основі унікального підходу.
  • Один з розробників – міжнародний експерт у галузі охорони здоров’я та епідеміології, доктор медичних наук Михайло Фаворов – заявив, що нинішня розробка дає змогу припустити, що майбутній препарат допоможе боротися і з новими видами коронавірусних інфекцій, які постійно мутують. Він назвав дуже позитивним фактом те, що досі в Україні не було стрибка летальності у порівнянні зі зростанням кількості хворих.
  • Зеленський в інтерв'ю українським телеканалам, яке вийшло 22 жовтня, зазначив, що вакцина буде унікальною.