Лікар назвав головну умову сповільнення поширення коронавірусу / фото УНІАН

Вологість і висока атмосферна температура не вбивають вірус, але перешкоджають його широкому поширенню. Так, в країнах з високою атмосферною температурою значно менша кількість хворих.

Інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні Євген Дубровський пояснив у своїй сторінці у Facebook про особливості спалахів ГРВІ та коронавірусу влітку.  

Читайте такожУ МОЗ назвали рівень смертності від коронавірусу в Україні

Відео дня

За словами інфекціоніста, найважливіший параметр – вологість. Доведено, що висока абсолютна вологість перешкоджають поширенню вірусів у повітрі.

"Дослідження стверджують, що висока вологість перешкоджає тривалому знаходженню вірусних частинок у повітрі. Вони швидко осідають на землю і не можуть переміщатися на великі відстані. Влітку повітря набагато краще насичене вологою. Взимку навпаки – сухе і холодне", – зазначив Дубровський.

Саме тому в країнах з високою атмосферною температурою епідемії ГРВІ супроводжуються значно меншим числом хворих.

Тож, лікар додав, що важлива навіть не стільки температура, як її різкі коливання.

"Міцний мороз, як і сильна спека, однаково ефективні у перешкоджанні розповсюдження вірусів. Величезне дослідження вже в контексті коронавірусної епідемії довело, що африканські країни, перенаселена Індія, розвинена Австралія – однаково легко переносять епідемію, з набагато меншим числом хворих, ніж наприклад  США чи Європа", – розповів Дубровський.

Також лікар відзначив високу роль ультрафіолету в захисті від вірусів, зокрема і коронавірусів. Це стосується як сонячного світла, так і кварцових ламп, які використовуються в лікарнях.

Як повідомляв УНІАН, у світі від коронавірусної хвороби COVID-19 померли 688 351 особа, одужали 10 649 108 людей. Загалом підтверджено 18 017 556 випадків захворювання.