Ілюстрація REUTERS

На сьогоднішній день лікарі-інфекціоністи вже набагато впевненіше почуваються в лікуванні хворих COVID-19 (наскільки це можливо в даній ситуації), ніж кілька місяців тому.

Читайте такожСтало відомо, скільки грошей потрібно на лікування хворого на COVID-19

Про це розповіла київська лікар-інфекціоніст, завідувач кафедри Національного медичного університету ім. А. Богомольця Ольга Голубовська, повідомляє ТСН. За її словами, сьогодні для лікування COVID-19 є достатньо ефективні методи терапії, які поки не мають чіткої доказової бази, а та, яка з'являється, буває досить суперечливою і спірною.

Відео дня

"Основні добре зарекомендували препарати нам вдалося, завдяки волі міністра (приймає остаточне рішення), внести в протоколи ще три місяці тому. Інакше, друзі, лікувати було б нічим. За багато років мого професійного життя ніколи не стикалася з такими труднощами у підготовці нормативних документів", - зазначила Голубовська.

Інфекціоніст розповіла, як коронавірусом заразилася її 48-річна колега, як у неї швидко розвивалася хвороба стрімко погіршувався стан. І тільки вчасно призначена терапія призвела практично симетрично до такої ж швидкої позитивної динаміки.

"Затягування з лікуванням у даному випадку однозначно призвело б до неконтрольованого або слабо контрольованого процесу з поганим прогнозом", - підкреслила Голубовська.

Лікар зазначила, що в цілому терапія залишається дуже складною, тому що важко передбачити, у кого як буде протікати захворювання, хто піднесе неприємні сюрпризи у різні періоди хвороби, де ця часова межа для різних методів лікування тощо.

"Однак на сьогоднішній день вимальовується чітка тенденція шляхом ретельного динамічного спостереження треба вміти виділяти загрозливі стани, ризики важкого перебігу і радикально втручатися серйозними препаратами до розвитку вкрай важких станів. Звичайно, в критичних умовах роботи це буває важко. Але по-іншому ніяк.", - підсумувала лікар.