Ілюстрація / REUTERS

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявляє, що окрема група почала відпрацьовувати ситуацію з поширенням коронавірусу з 11 січня.

Про це він повідомив в інтерв’ю "Українській правді".

"Вже з 11 січня, незважаючи на ситуацію із Тегераном, окрема група уже починала відпрацьовувати COVID. А з 20 січня у нас було цілодобове чергування по збору інформації, всього, що відбувається, як країни світу готуються. Ми кожного, кожного дня це відпрацьовували", - заявив він.

Відео дня

Читайте такожУ МОЗ назвали регіони, де за добу виявили найбільшу кількість хворих на COVID-19

За словами секретаря РНБО, остаточно українська влада переконалася, що ситуація з COVID-19 є великою проблемою, 25 січня, коли отримали дані української розвідки.

"З того, про що там йшлося, ми зрозуміли, що буде надалі відбуватися. На той час Китай робив усе можливе, щоб з усіх країн світу забрати якомога більше масок, обладнання, все, що стосується захисту від інфекційних хвороб. Вони так само звернулися до України, і ми відразу на це відреагували. Знаєте, що був перший лист на Олексія Гончарука 31 січня. Потім був другий, коли вони на це не реагували", - сказав Данілов.

За його словами, це була дуже складна ситуація і в нього було багато розмов з представниками Кабміну. "Я їм пояснював, що, хлопці, треба терміново заборонити вивозити з країни обладнання... Апарат Нацбезпеки і оборони – це орган, який координує діяльність, ми не є органом виконавчої влади. Орган виконавчої влади – це Кабінет міністрів. Але, маючи цю інформацію, розуміння, що відбувається в цій царині, ми почали готуватися і готуватися дуже потужно", - наголосив секретар РНБО.

Данілов підкреслив, що пандемія – це виклик, проте висловив упевненість, що Україна обов’язково подолає COVID-19, бо це проблема не лише України, це світова проблема.

Як повідомляв УНІАН, в Україні на 6 липня зареєстровано 49 тис. 43 лабораторно підтверджених випадки COVID-19, з них 1 тис. 262 летальні, 21 тис. 703 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 543 нові випадки.