Ілюстрація / REUTERS

Китай три тижні обманював світову спільноту і довго повідомляв про те, що у них всього 41 хворий коронавірусом. Ця цифра повторювалася з дня у день, а потім крива різко пішла вгору, тому що ситуацію неможливо було стримувати.

Про це під час чату на Главреді розповіла вірусолог, завідувач відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л. В. Громашевського Алла Мироненко.

Читайте такожУ Китаї перевірили, як формується імунітет до COVID-19

Відео дня

"Китай брехав про реальний стан справ із захворюваністю коронавірусом. Та час було втрачено даремно: інші країни за цей період могли краще підготуватися, зробити якісь попереджувальні заходи. А китайці "пудрили мізки" всім, мовчали. Напевно, Китай боявся обмежувальних заходів з боку інших країн, зокрема, припинення постачання китайських товарів в інші країни (Китай – це ж фабрика світу)", - пояснила вірусолог.

За словами Мироненко, у коронавірусу максимальний інкубаційний період – до 14 днів (в середньому 5-6 днів). Такий тривалий інкубаційний період завжди ускладнює ситуацію, тому що за ці два тижні людина може активно спілкуватися, їздити, переміщатися в інші країни, нічого не знаючи і не підозрюючи про хворобу.

"Таким чином, він розносить по всьому світу вірус досить швидко. Шанси не допустити поширення коронавірусу, локалізувати його тільки в Китаї в такій ситуації були невеликі, їх майже не було", - додала вірусолог.

Водночас Мироненко провела аналогію з атиповою пневмонією.

"У 2002-2003 роках в Китаї з'явилася атипова пневмонія. Її інкубаційний період короткий, хвороба протікала дуже важко, легких форм майже не було. Тому лікарні, куди надходили заражені, відразу вдалося закрити, її оточили військові. Це дозволило максимально стримати вірус", - зауважила лікар.

Нагадаємо, раніше глава Уханського інституту вірусології Юань Чжімінь заявив, що немає ніяких доказів того, що коронавірус був синтезований людьми навмисне.

"Крім того, деякі науковці вважають, що для синтезу вірусу потрібно екстраординарний інтелект і величезна праця. Так що я ніколи не вірив у те, що сьогодні ми, люди, змогли б синтезувати подібний вірус", — сказав вірусолог.