МОЗ просить втричі збільшити тариф на лікування хворих на туберкульоз / фото УНІАН

У наступному році Міністерство охорони здоров'я просить встановити тариф на лікування одного хворого на туберкульоз у розмірі 63,5 тис. грн, що втричі більше за цьогорічний.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

"Це була одна із великих проблем з 1 квітня, адже тариф, який сплачує держава відповідному медичному закладу за лікування одного хворого, був розрахований за незрозумілими критеріями... Ці тарифи нічого не покривали", - розповів він.

За словами Степанова, цьогоріч цей тариф становить 20 тис. 663 грн на лікування одного хворого.

"В наступному році разом з Нацслужбою здоров'я ми прорахували, що цей тариф має становити 63 тис. 535 гривень, тобто в три рази більше... Ці розрахунки ми брали по реальних витратах тубдиспансерів...", - підкреслив він.

Міністр зазначив, що ефективне лікування хворого також необхідне й в амбулаторних умовах, тому наступного року МОЗ хоче запровадити тариф для сімейних лікарів за супровід однієї особи, хворої на туберкульоз. "Ми заклали цифру у 1 тис. 80 гривень, щоб сімейні лікарі, які будуть відповідно навчені..., могли супроводжувати хворого на амбулаторному рівні в тісній взаємодії з лікарями-фтізіатрами, пульмонологами, які працюють в обласних туберкульозних центрах, та супроводжували хворого, коли він перебував в стаціонарі", - сказав Степанов.

Він наголосив, що МОЗ має чіткий багатокомпонентний план щодо зменшення захворюваності на туберкульоз.

Очільник міністерства також уточнив, що наразі в Україні на туберкульоз хворіють 43 тис. 981 особа.

Туберкульоз в Україні: що варто знати

  • Україна досі входить в топ-20 країн з найвищим тягарем лікарсько-стійкого туберкульозу.
  • У рамках медичної реформи змінюється підхід до лікування туберкульозу зі стаціонарного на амбулаторний. 
  • Версія про те, що протитуберкульозна вакцина БЦЖ захищає від коронавірусної інфекції, не має підтвердження. Велике дослідження ізраїльських науковців опублікували в авторитетному журналі Journal of American Medical Association.