Максим Степанов / фото REUTERS

Головними змінами медичної реформи в України буде перегляд фінансування охорони здоров'я.

Про це в ефірі ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1" сказав міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Я вважаю, що в нас не було ніякої реформи (охорони здоров’я - ред.). Був такий експеримент Супрун. Це було. А реформування медицини в нас не було. Тому що в нас є чіткі ознаки реформи медицини, так як ми, всі українці, бачимо, як воно повинно бути. Повинна бути якісна доступна медицина", - сказав Степанов.

Відео дня

Читайте такожГолова МОЗ розповів, що буде з медичною реформою в Україні

Міністр пояснив, що в рамках меморандуму з МВФ буде змінена система фінансування медицини, позаяк запровадження реформи показало чимало саме фінансових проблем.

"Що стосується меморандуму з МВФ. Ідеться виключно про зміну фінансування, реформу фінансування охорони здоров’я. Я вважаю, що сам процес фінансування може відбуватися через Національну службу здоров’я так, як він відбувається зараз. Але за чіткими критеріями, за ознаками, які не можуть знищувати медицину. Це не може закриватися лікарня, не можуть звільнятися через це фінансування наші медичні працівники. Не можуть бути тарифи, які ніхто не може пояснити, звідки вони взялися і за якою методикою вони були розраховані. Не можуть бути тарифи, які не покривають вартість лікування. Щоб медицина була безкоштовна, до якої ми всі звикли, за неї повинна платити держава. Тому, якщо ми кажемо саме про фінансування медицини, дійсно, ми можемо фінансувати через НСЗУ і ми будемо продовжувати це робити. Але за чіткими зрозумілими правилами, з використанням стандартів надання медичної допомоги, з використання наших національних протоколів, з використанням того, що пропонують наші лікарі і наші медичні працівники", - сказав Степанов.

Міністр також відповів, чи вимагає МВФ від України подовження реформування другої ланки вторинної допомоги і спеціалізованої меддопомоги.

"Я вважаю, що реформування медицини ми самі від себе вимагаємо. Медицина не може існувати в тому вигляді, в якому вона існує. В нас не існує на сьогодні системи охорони здоров'я. В нас залишилися уламки радянської системи, потім якісь нездійсненні мрії майбутнього, якісь експерименти. Нам треба побудувати саме систему охорони здоров’я. Реформовану медицину. Те, що записано безпосередньо у меморандумі, ми кажемо про реформування системи фінансування охорони здоров’я. Я не думаю, що хтось буде сперечатися, що система фінансування, яка була раніше через медичну субвенцію, то вона не є правильною. І треба йти у нормальні стосунки між державою і закладами охорони здоров’я. Водночас, вона не може вся фінансуватися одним принципом. Наприклад, є туберкульозна або психіатрична служби. Вони не можуть фінансуватися так само, як районна лікарня. Є певні особливості, і для цього має бути чіткий мастер-план, яким чином воно може фінансуватися, і саме цим ми зараз займаємося", - пояснив Степанов.

Раніше міністр Степанов запевнив, що в Україні не призупинятимуть медичну реформу через проблеми, що виникли через недофінансування окремих галузей, лікарень.