false

На цьому тижні в Україну прийшло похолодання і перші сезонні дощі, а разом з ними не забарилася осіння депресія.

Читайте такожБорщ і катання на санках: психологи розповіли, як подолати зимову депресію (відео)

Як не впадати у смуток, не дивлячись на сіру погоду за вікном, розповів в студії “Сніданку з 1+1” постійний експерт ранкового шоу, психотерапевт Олег Чабан.

За словам психотерапевта, існує реальна взаємозалежність між першим осіннім похолоданням та депресією. Як показують наукові дослідження, це пов’язано з освітленням - коли на вулиці зменшується кількість сонячного світла і дні стають коротшими, наш організм отримує природній імпульс зменшити свою активність. Але умови життя в соціумі і ритм життя не змінюється, тому люди впадають у смуток, який інколи доходить до депресії.

Але слід відрізняти просто поганий настрій і осінню депресію.

“Звичайний поганий настрій повинен мати причину - зіпсували настрій на роботі, посварився з колегою, конфлікт сім’ї або інше. А депресія - це біохімічний процес, там причини може не бути, або причина дуже формальна. Депресія - це поганий настрій, зниження моторики, яке триває безперервно - мінімум два тижні. Людина не виконує ніяких соціальних функцій, вона не ходить на роботу і не отримує задоволення від життя”, - пояснює Олег Чабан.

Фахова допомога під час осінньої депресії необхідна, якщо:

1. Стабільно поганий настрій протягом двох тижнів

2. Втрата задоволення від життя

3. Асоціалізація

false

За статистикою, у найбільшій групі ризику - жінки. Вони більш схильні до будь-яких емоційних розладів та страждають сезонними депресіями у два рази частіше, ніж чоловіки.

false

Топ-5 порад, як уникнути осінньої депресії:

1. Проводьте більше часу на сонці

2. Висипайтеся (не менше 8 годин)

3. Виконуйте фізичні вправи до 17.00

4. Розподіліть робоче навантаження

5. Виділіть час на приємне спілкування

false

Також депресія корелюється з тим, що ми їмо. Тому, за порадою психотерапевта, зараз слід обмежити вживання солодкого, шкідливих продуктів та алкоголю. А натомість додати у свій раціон більше сезонних фруктів та овочів.

false

Крім того, експерт “Сніданку з 1+1” дав декілька порад, як провести осінній вечір, щоб зарядити себе енергією на наступний день: поспілкуйтеся з близькою людиною, розкладіть ароматні трави по оселі, подивіться легкий фільм, одягніть зручний одяг, або найкращий варіант - заведіть домашнього улюбленця.