Ремдесивір / фото REUTERS

16 жовтня Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила, що "Ремдесивір" майже не знижує смертність через COVID-19. За даними організації, жодне з ліків, включаючи Ремдесивір, гідроксихлорохін, лопінавір і інтерферон, не вплинуло на шанси пацієнтів на виживання і не знизило випадки використання апаратів штучної вентиляції легенів.

Читайте такожІнфекціоніст оцінив препарат для "лікування COVID-19", появу якого в Україні анонсував СтепановКрім того, дослідження ВООЗ показало, що ці ліки практично не скорочують час перебування пацієнта з COVID-19 в лікарні.

Ремдесивір спочатку розроблявся як засіб від лихоманки Ебола. Після випробувань в квітні препарат отримав схвалення на використання при COVID-19 в США і Євросоюзі. Національні інститути здоров’я США повідомляли, що Ремдесивір скорочує час лікування в середньому з 15 до 11 днів.

Відео дня

Розберемося детально про препарат.

Що таке Ремдесивір

Ремдесивір належить до класу лікарських засобів, відомих як «нуклеозидні аналоги». Їх широко використовують при лікуванні раку, вірусів і різних інфекцій. Вони нагадують молекули, відомі як нуклеозиди, що природним чином зустрічаються в організмі і є важливими будівельними блоками РНК і ДНК. Деякі віруси «підманюються» до включення аналогів у їхній генетичний матеріал замість реального. Це порушує природну хімію вірусу, тим самим знищуючи його здатність до реплікації і перешкоджаючи його поширенню.

Чи виліковує Ремдесивір від COVID-19

Дослідження ефективності Ремдесивіру при лікуванні COVID-19 й досі тривають, але вже є обнадійливі ознаки того, що він корисний для боротьби з хворобою, і особливо це стосується пацієнтів у критичному стані.

Наприклад, результати випробування, опубліковані Національним інститутом охорони здоров’я США в квітні, припустили, що препарат скоротив час перебування в лікарнях для пацієнтів із COVID-19 із 15 днів до 11 днів.

Читайте такожУ США підтвердили ефективність популярного препарату для зниження смертності від коронавірусу, скоро він буде в Україні

Фармацевтична компанія Gilead у США, яка виробляє Ремдесивір, теж заявляла, що п’ять днів лікування з застосуванням цього препарату для хворих із важкими випадками COVID-19 дають такий самий ефект, як десять днів звичайного лікування.

1 травня Управління контролю за продуктами і ліками США (FDA) видало спеціальний екстрений дозвіл на внутрішньовенне застосування препарату дорослим і дітям, госпіталізованим із COVID-19.

Ремдесивір також став першим препаратом, який рекомендувала дозволити використовувати в ЄС Європейська асоціація лікарських засобів для боротьби з коронавірусом.

Фармацевтична компанія Gilead у США, яка виробляє Ремдесивір / фото REUTERS

Чи легко дістати Ремдесивір

До пандемії Gilead активно не виробляла Ремдесивір, але від її початку нарощувала виробництво і тепер каже, що працює над подальшим розширенням своїх потужностей. Компанія мала на меті виробити понад 190 тисяч курсів лікування до кінця червня і понад 2 мільйони курсів лікування до грудня. Компанія також заявляє, що в 2021 році у разі необхідності вона може виробити кілька мільйонів таких курсів лікування.

Крім того, у травні Gilead заявила, що підписала ліцензійні угоди з п’ятьма іншими компаніями. В рамках цих угод компанія надасть цим виробникам ноу-хау, що дозволить їм в найближчі місяці швидко наростити виробництво Ремдесивіру для розповсюдження у 127 країнах.

Ремдесивір в Україні: що відомо

2 квітня МОЗ запровадило єдиний протокол лікування хворих на COVID-19. Документом рекомендоване застосування декількох препаратів, серед яких «Ремдесивір».

Протокол передбачає використання препаратів, які зареєстровані з іншими показаннями або не зареєстровані в Україні, але застосовуються у низці країн світу для лікування окремих груп пацієнтів з коронавірусною хворобою.

19 квітня глава МОЗ Максим Степанов повідомив, що Міністерство охорони здоров'я для лікування хворих на COVID-19 планує закупити «Ремдесивір» у США.

25 червня з'явилася інформація, що Європейське агентство з лікарських засобів офіційно рекомендувало перший препарат для лікування COVID-19 - Veklury (Ремдесивір).

2 жовтня Степанов заявив, що у МОЗ до кінця жовтня планують забезпечити поставку в Україну препарату «Ремдесивір». За словами очільника відомства, цей препарат показав високу ефективність у лікуванні коронавірусної хвороби.

Як повідомив заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко, препарат «Ремдесивір» для лікування коронавірусної хвороби вже закуплений і транспортується до України.

«Він закуплений державним підприємством «Медичні закупівлі України». І зараз він транспортується на територію України, тому найближчим часом з’явиться. Так, це препарат, який першим показав, що при його застосуванні зменшується тривалість перебування людини на стаціонарному лікуванні й зменшується кількість летальних випадків», – сказав Ляшко.

Ремдесивір везуть до України / фото REUTERS

Коронавірус в Україні: що варто знати