Чи надійна російська вакцина від COVID-19 / Ілюстрація REUTERS

Наразі не можна сказати, чи буде російська вакцина від COVID-19 ефективною, безпечною та придатною для масового використання, адже РФ не провела третьої фази клінічних випробувань, вкрай важливої для обґрунтування застосування препарату на людях.  

Читайте такожNew York Times: Росія сама не знає, чи працює її вакцина від коронавірусу

Таку заяву у Facebook зробив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. Він нагадав, що нещодавно в РФ тріумфально заявили про реєстрацію «першої в світі» вакцини від COVID-19 і плани почати вакцинацію медиків вже з кінця серпня. Втім, ВОЗ наголошує, що  перегони зі створення вакцини не мають супроводжуватись нехтуванням безпечністю та ефективністю препарату.

Відео дня

«Нагадаю, що наразі в світі є 26 вакцин-кандидатів, шість з яких вже проходять дослідження на ефективність з залученням значної кількості учасників», - зазначив Ляшко.

За його словами, наразі Російська Федерація досі не провела третьої фази клінічних випробувань, яка б дозволила накопичити достатнє наукове підґрунтя для практичного використання вакцини на людях

«Саме на третій фазі клінічних випробувань компанії проводять проспективне плацебо-контрольоване дослідження (prospective placebo controlled trial). На сьогодні стало практикою залучення зазвичай 20 тис осіб, що отримують вакцину, а 10 тис - плацебо; чи 15 тис вакцину і 15 тис - плацебо. Це єдиний спосіб перевірити, чи вакцина працює - наприклад, у 70% щеплених протягом 4 чи 6 місяців; і що вакцина показала безпечність при залученні 20 000 осіб в дослідження. Вона не викликає нетипових тяжких побічних ефектів (uncommon serious side effect)», - наголосив головний санітарний лікар.

За його словами, навіть місцеві спеціалісти закликали російський уряд не реєструвати вакцину без відповідних досліджень.

«Не лише ВООЗ, яка стежить за досягненнями у сфері біотехнологій у всьому світі та співпрацює як з розробниками, так і з урядами країн, а і місцева Асоціація організації клінічних досліджень безуспішно радила Міністерству охорони здоров’я РФ утриматися від реєстрації вакцини.

Підстава для таких рекомендацій - обмежені дані щодо ефективності кандидата та той факт, що в світі є чимала кількість розробок, які зайшли значно далі, ніж вакцина, розроблена в РФ, проте які очікують на повноцінне завершення випробувань та прекваліфікацію ВООЗ», - наголосив Ляшко.

Російська вакцина від коронавірусу

Напередодні президент РФ Володимир Путін заявив, що в Росії зареєстрували першу вакцину проти коронавірусу.Зі слів самого Путіна, вакцину протестували на одній з його дочок.

Міністр охорони здоров'я РФ Михайло Мурашко заявив, що випробування вакцини показали високу ефективність і безпеку препарату.

Розробка вакцини від коронавірусу

На кінець липня в світі 139 вакцин проти коронавірусу перебували на етапі доклінічних досліджень, а 25 вже досліджуються клінічно, 6 із яких максимально наблизилися до практичного застосування і перебувають на 3-й стадії випробувань.

За оцінкою ВООЗ, для глобальної вакцинації проти нового коронавірусу COVID-19 потрібно понад $100 млрд.