Ляшко розповів, планують посилювати контроль іншими способами / фото УНІАН

Контроль за виконанням карантинних вимог покладається на місцеву владу. Але якщо в Києві ще більш-менш маски носять, то за Києвом – ні.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в інтерв'ю сайту "Сегодня" розповів, чи планують посилювати контроль іншими способами, крім залучення контролю з боку місцевої влади.

Читайте такожКарантин в Україні хочуть продовжити: ЗМІ дізналися про нові даті

Відео дня

"Люди не відчувають небезпеки до тих пір, поки хтось із близьких або рідних не потрапляє в реанімаційне відділення з коронавірусною хворобою. Тільки тоді з'являється відчуття небезпеки і не потрібно ніяких попереджень, дотримуються всі вимоги та обмеження. У мене дуже багато повідомлень і дзвінків із запитаннями: "Що робити? Нашого близького родича або знайомого госпіталізували з COVID-19". З такими речами краще не жартувати, а дотримуватися рекомендацій і впливати на стримування поширення хвороби", - зазначив Ляшко.

Санлікар стверджує, що органи місцевого самоврядування за законом несуть відповідальність за дотримання карантину на конкретній території. Також посилився нагляд з боку Державної служби з питань безпеки харчових продуктів, яка контролює дотримання вимог у закладах громадського харчування, у закладах масового перебування людей, а також з боку поліції.

"Це органи, які контролюють карантин на національному рівні. Також Державна служба з праці контролює дотримання санітарних норм на великих підприємствах. Зокрема, в одному з рішень комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій йдеться, що треба посилювати контроль на підприємствах, де працює понад 250 працівників, щоб запобігти масове поширення COVID-19", - зазначив він.

У Києві запровадили обмеження, згідно з яким заклади не можуть працювати після 23:00. Ляшко стверджує, що це для того, щоб виключити роботу нічних клубів і дискотек на період карантину. Оскільки в останніх масово порушуються протиепідемічні норми, коли в обмеженому просторі в закритому приміщенні знаходиться велика кількість людей. Це все призводить до високих потенційних ризиків інфікування коронавірусом.

"Розумію, чому деякі органи місцевого самоврядування поки бояться ухвалювати непопулярні рішення, як-то обмеження роботи ресторанів. На носі місцеві вибори. Всі хочуть заробити політичні очки. Але, на мій погляд, ніякі політичні дивіденди не повинні превалювати над збереженням життя і здоров'я людини. Тому народна приказка "Один у полі не воїн" як не можна краще ілюструє необхідність об'єднання для боротьби з коронавірусом та подолання наслідків епідемії. Тільки шляхом об'єднання (національна влада, місцева влада, бізнес і люди) ми зможемо подолати коронавірусну хворобу і врятувати життя і здоров'я українців", - сказав Ляшко.

Як повідомляв УНІАН, в Україні з початку пандемії лабораторно підтверджений 54 тис. 771 випадок COVID-19, за минулу добу - 638 нових. Після перенесеної коронавірусної інфекції одужали 27 тис. 154 людини, зареєстровано 1 412 тис. летальних випадків.

Розмір штрафів для установ, що порушують карантинні обмеження, становить від 34 до 170 тис. грн.