З напливом інфікованих COVID-19 у Києві можуть розгорнути мобільні госпіталі, як в Італії / Фото УНІАН, Олексій Іванов

Голова медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО «Свобода», доцент кафедри службового та медичного права КНУ ім. Шевченка Олег Гелевей не виключає створення за потреби мобільних госпіталів за прикладом Італії.

Про це він сказав на брифінгу в УНІАН.

Читайте такожГолова медкомісії Києва заявив про збільшення випадків складного інфікування COVID-19

Відео дня

За словами Гелевея, наразі у київських лікарнях перебуває 1 тис. 028 хворих на COVID-19, а загалом виділено 2 тис. 239 ліжко-місць для таких хворих. Зокрема, у пологових будинках №3 та №5 наявні 12 та 16 ліжок для хворих на COVID-19 вагітних, а наразі там перебуває лише по одній вагітній з COVID-19.

«Тобто у нас запас для COVID-19 точно є і якщо людина дійсно потребує госпіталізації, то у місті Києві з цим проблем немає», - наголосив він.

Гелевей закликав киян звертатися до медичної комісії Києва, якщо комусь з підтвердженим COVID-19 відмовили у госпіталізації.

Він розповів, що загалом лікарні Києва можуть розмістити близько 8 тис. хворих на COVID-19, але тоді доведеться перевести майже усі медзаклади на боротьбу з вірусом.

Голова медкомісії Києва також запропонував створити у столиці єдиний медичний простір, адже у Києві ще є державні медичні заклади та медзаклади академії наук, у яких можна розмістити понад 11 тис. хворих у разі потреби.

«Тобто разом майже 19 тис. ліжко-місць можна організувати для того, щоб у разі потреби лікувати хворих на COVID-19… Може тоді необхідно прийняти якесь рішення Кабміну чи Міністерству охорони здоров’я і все ж таки спільно долати цього ворога. Адже виходить так, що кожен регіон сам має боротися з цим та вирішувати ці проблеми…», - підкреслив він.

Гелевей зазначив, що не виключає варіант відкриття у майбутньому мобільних госпіталів за прикладом Італії та інших країн.

Однак, на його думку, якщо держава ухвалить таке рішення, то на його реалізацію буде проблематично знайти кошти, зокрема на закупівлю медичного обладнання.

Крім того, актуальною залишиться проблема з медичними кадрами, яких наразі не вистачає.

Коронавірус: новини 23 вересня