МОЗ пропонує уряду розширити перелік критеріїв / фото УНІАН

Міністерство охорони здоров'я пропонує уряду розширити перелік критеріїв, за якими відбувається поділ країни на зони епідемічної небезпеки.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов на брифінгу за результатами засідання комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

"У зв'язку із погіршенням ситуації ми запропонували розширити перелік критеріїв, за якими визначається рівень небезпеки... Одним із основних показників, який ми запропонуємо на засіданні уряду в понеділок, буде кількість активних хворих за останні сім днів. Тобто ми будемо бачити як погіршується чи покращується ситуація на території району або міста", - розповів міністр.

Відео дня

Читайте такожВ Україні третій поспіль антирекорд за новими випадками COVID-19: за добу - майже 1,5 тисячі інфікованих

Крім того, за його словами, буде змінено показник щодо середньої кількості тестувань на 100 тис. населення - з 24 тестів на 32, щоб "максимально виявляти хворих і швидко реагувати".

Він також зазначив, що у вівторок, після ухвалення Кабміном рішення щодо зміни показників, буде проведено ще одне засідання комісії ТЕБ та НС.

Як повідомляв УНІАН, за постановою Кабінету міністрів, з 1 серпня регіони України розділені на зелену, жовту, помаранчеву та червону зони.

Наразі таке маркування відбувається за кількома критеріями: завантаженість ліжок в лікарнях не повинна перевищувати 50%, середня кількість тестувань має бути не менша ніж 24 тестування на 100 тис. населення, коефіцієнт виявлення випадків інфікування не повинен перевищувати 11%, а показник динаміки зростання випадків інфікування має становити не більше 10%.

У зеленій зоні діють встановлені в усій країні обмеження: носіння маски або респіратора у громадських місцях; проведення масових заходів за умови не більше однієї людини на 5 кв. м; кінотеатри, театри із заповненістю на 50%; перевезення пасажирів тільки в межах сидячих місць.

У жовтій зоні діють обмеження зеленої, а також забороняється: відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку.

У регіонах, маркованих як помаранчева зона, діють обмеження жовтої та забороняється: діяльність закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів; діяльність розважальних закладів, ресторанів у нічний час; планові госпіталізації в лікарнях; спортзали, фітнес-центри, заклади культури; прийом нових змін в дитячі табори; обмеження для масових заходів - одна людина на 20 кв. м та не більше 100 людей.

У червоній зоні, окрім обмежень помаранчевої, забороняється: робота громадського транспорту; відвідування закладів освіти; діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів.

Перехід регіону з однієї в іншу зону можливий, якщо є перевищення показників 5 днів поспіль, а повернутися до зони з кращою епідеміологічною ситуацією регіон може після покращення показників протягом трьох днів поспіль.