Ілюстрація REUTERS

На черепах людей, що віддають багато часу на «спілкування» з мобільником, з'являється нова анатомічна структура – кістковий шип на потиличному виступі.

За даними дослідження, проведеного австралійськими вченими з University of the Sunshine Coast, сьогодні у людей від 18 до 30 років дедалі частіше можна зустріти кісткові шипи на черепах, пише MedikForum.

Читайте такожЯскравий екран телефону "продірявив" дівчині очі

Відео дня

За словами експертів, кількість людей із кістковими шипами в ділянці потилиці істотно збільшилася за останні десять років. Попередньо в рамках дослідження фахівці вивчили результати обстежень понад тисячі черепів людей віком від 18 до 86 років. Появу кісткових шипів на черепах вони пов'язують зі звичкою людей користуватися гаджетами.

Вчені пояснюють, що сучасні люди почали багато часу проводити, схиливши голову і дивлячись вниз на екран смартфона або іншого пристрою. Таке положення голови стає додатковим навантаженням для м'язів, що з'єднують шию з потилицею. У відповідь на постійне напруження м'язів, сухожиль й інших сполучних тканин на черепі починають формуватися нові вирости, які розширюють площу кріплення м'язів, забезпечуючи їм більшу щільність та силу.

"У середньому довжина зовнішнього потиличного виступу у сучасної людини становить вже 2,6 см, що істотно більше, ніж, наприклад, у 1996 році. Подібна зміна форми черепа - результат "ручної технологічної революції". З часом, якщо людство не випустить смартфони з рук, він закріпиться як постійна ознака людського виду", - заявили дослідники.

Раніше вчені з'ясували, що під впливом нічного світла (від мобільного телефону або ноутбука) прискорюється утворення метастатичного раку молочної залози у кістках.