Ілюстрація REUTERS

Китайські вчені з'ясували, які продукти можуть відновити печінку після впливу алкоголю на цей орган.

Вони провели низку експериментів на мишах за допомогою лактобактерій - Lactobacillus rhamnosus (LGG), передає Journal of Medicinal Food.

Читайте такожНазвано найшкідливіші продукти новорічного столу

Відео дня

Експерти вирішили з'ясувати, як впливають лактобактерії на печінку, яка тривалий час зазнавала впливу алкоголю і має пошкодження, що призводять до таких захворювань як жирова хвороба печінки (стеатоз), цироз і рак.

Групу мишей протягом восьми тижнів споювали алкоголем. Після періоду хронічного споживання алкоголю у мишей зменшилася кількість лактобактерій та біфідобактерій, підвищився pH кишечника і стало спостерігатися надмірне зростання патогенних бактерій.

Введення гранул LGG сприяло відновленню мікрофлори кишечника, зменшувало накопичення жиру й знижувало ступінь запалення у печінці. Пробіотичний ефект виражався у зменшенні кількості грамнегативних і збільшенні кількості грампозитивних бактерій у кишечнику, зниження рівня ліпополісахариду, придушення вироблення тригліцеридів, вільних жирних кислот і малонового діальдегіду у печінці.

Вчені зазначають, що лактобактерії усувають алкогольний дисбактеріоз, зменшують накопичення жиру в печінці та її запалення.

Раніше лікарі з'ясували, що маринади, в тому числі мариновані огірки, у поєднанні з алкоголем можуть призводити до небезпечних для здоров'я наслідків.