Ілюстрація REUTERS

Щоб вберегтися від зараження коронавірусом, лікарі радять часто мити руки, не торкатися свого обличчя і дотримуватися соціального дистанціювання. Однак, за покупками все одно ходити доводиться. І навряд чи можна бути впевненим на 100%, що на упаковках продуктів немає SARS-CoV-2, який викликає хворобу під назвою COVID-19.

Американський лікар Санджей Гупта пояснив в ефірі CNN, що потрібно робити, щоб випадково не принести небезпечний коронавірус з собою з крамниці. 

Читайте такожNewsweek: Як беруть аналіз на COVID-19? Приємного мало

Відео дня

«Людям, вочевидь, потрібно ходити в продуктовий магазин. Скорочення таких походів допомагає краще дотримуватися соціального дистанціювання. Але треба пам’ятати: це хвороба не харчового характеру. Її не можна підхопити через те, що щось з’їв. Також дуже малоймовірно, що ви підхопите її через упаковку. Але ми знаємо, що вірус може жити на поверхнях. Приміром, на пластику й металі він живе три дні», - пояснив американський лікар.

На картоні коронавірус активний 24 години. Доктор Гупта радить  розділити місце на кухонному столі на брудну і чисту зону.

«Тож в брудній зоні я очищую упаковки від вірусу. Не потрібно прикладати багато зусиль. Це дуже чутливий вірус. Не потрібно також  використовувати якісь особливі серветки. Вистачить звичайних побутових засобів. Очистивши упаковку, я кладу продукт в чисту зону», - пояснив він.

Читайте такожThe Guardian: Пандемія COVID-19 змушує лікарів обирати, хто з пацієнтів буде жити, але за яким принципом?

За словами лікаря, зараження через упаковку малоймовірне. Однак, люди торкаючись потенційно заражених поверхонь, виникає ризик перенести вірус на обличчя через дотик.

«Не думаю, що можна дійсно заразитися через упаковки з продуктами. Але в нинішніх умовах додаткова обережність – це не така вже й погана ідея», - пояснив він.