В регіонах, де багато хворих на COVID-19, люди частіше скаржаться на біль в очах / Flickr/Dominika Komender

Вивчаючи тренди в пошуковій системі, колишній дата-аналітик Google Сет Стівенс-Давідовіц помітив різке збільшення користувачів, які шукали інформацію про біль в очах впродовж останніх двох тижнів. І відбувалося це "майже виключно" в регіонах з високим рівнем захворюваності на COVID-19. Зокрема, таких запитів було найбільше в штатах Нью-Йорк, Нью-Джерсі і Коннектикут, які сильно постраждали від пандемії, - пише Newsweek.

Існує кілька досліджень, які припускають, що кон’юнктивіт може бути симптомом зараження коронавірусом. У звіті, який розглядає очні характеристики захворювання і був опублікований в журналі JAMA Ophthalmology, вчені з Китаю розглядали випадки 38 пацієнтів з COVID-19. У 12 з них спостерігалися зміни в очах.

Читайте такожВчені виявили причину швидкого поширення коронавірусу COVID-19

Відео дня

Серед проблем, які вони виявили, була надмірна водянистість очей, кон’юнктивіт і свербіння в тканинах повік і поверхні очей. Ці симптоми часто виявляли у людей з тяжкими проявами хвороби. Медсестра, яка доглядала пацієнтів з COVID-19, розповіла, що червоні очі часто були у тих, чиє здоров'я найбільше постраждало від вірусу.

"Є дещо, що я бачила у всіх пацієнтів. У них були очі, наче під час алергії. Біла частина ока не червона. Це більше схоже на червону тінь на поверхні їхніх очей", - розповіла медсестра Челсі Ірнест з Life Care Center у штаті Вашингтон.

Вважається, що почервоніння очей було симптомом коронавірусу у 1-3% пацієнтів. Дослідження, опубліковане в журналі NEJM, в ході якого вчені розглянули понад тисячу випадків COVID-19, виявило, що кон’юнктивіт був у приблизно 0,8% пацієнтів.

Стівенс-Давідовіц каже, що біль в очах до цього часу не розглядали як потенційний симптом коронавірусу. У порівнянні з почервонінням, спостерігається більша кореляція між COVID-19 і болем в органах зору.

Читайте такожКількість інфікованих коронавірусом у світі перевищила 1,5 мільйона осіб, майже третина – у США

"Насправді всі скарги, пов'язані з очами окрім болю, які я розглянув, майже не були пов'язані з рівнями захворювання на COVID-19", - сказав він.

"Є також деякі докази на користь болю в очах як симптому COVID-19 у пошукових запитів в інших частинах світу. Зокрема, скарги за біль збільшилися в чотири рази у Іспанії в період з середини лютого до середини березня. Також в березні вони зросли на 50% в  Ірані. В Італії пошуковий запит bruciore occhi ("печуть очі") виріс в п'ять  разів у березні", - сказав Стівенс-Давідовіц.

На його думку, підозріло, що люди починають активно скаржитися Google на біль в очах саме в тих місцях, де багато хворих на COVID-19. Тому варто це дослідити.

Видання пише про існування доказів, які свідчать, що коронавірус може заражати людей через очі. ВООЗ і Центр контролю і профілактики захворювань США радять людям не торкатися органів зору немитими руками. Дослідження, опубліковане в журналі Ophthalmology, виявило дуже низький ризик передачі коронавірусу через сльози. Однак, Американська асоціація офтальмології зауважує: "Існують також докази, що РНК SARS-CoV-2 міститься в сльозах пацієнтів з COVID-19 з кон’юнктивітом. Хоча заразний вірус досі не розвивався в кон’юнктиві будь-якого пацієнта".

Читайте такожNewsweek: Імунітет до коронавірусу може не з'явитися, навіть якщо перехворіти COVID-19

В асоціації вважають біль в очах "менш притаманним" симптомом коронавірусу. Однак, в організації радять лікарям мати на увазі потенційний зв'язок між кон’юнктивітом і COVID-19.

"Через те, що кон’юнктивіт - поширене захворювання в цілому, а пацієнти з ним часто присутні в офтальмологічних клініках чи відділеннях невідкладної допомоги, може так статися, що офтальмолог буде першим, хто буде змушений оцінити вірогідність, що пацієнт заражений COVID-19", - йдеться в повідомленні асоціації.

"Цілком вірогідно, хоч і не доведено, що у пацієнта з кон’юнктивітом, який виник через COVID-19, може бути заразний вірус в очних виділеннях", - вважають у організації.