Небезпеку становили навіть одна або дві дози алкоголю \ фото REUTERS

Навіть пара напоїв на тиждень на ранньому етапі вагітності збільшує ймовірність розвитку у майбутньої дитини депресій, тривожних станів та інших психологічних відхилень.

Читайте такожScience: Вагітні жінки в особливій небезпеці через COVID-19Такого висновку дійшли дослідники з Університету Сіднея. Австралійські вчені довели в ході дослідження за участю майже 10 тис. дітей у віці від 9 до 11 років, що безпечного рівня алкоголю під час вагітності для майбутніх мам не існує. Навіть якщо жінки вживають всього пару келихів вина в тиждень у першому триместрі, це вже набагато збільшує ризик розвитку серйозних психологічних проблем у їхніх дітей в майбутньому, включаючи тривожні розлади і депресії. Результати цього дослідження публікує American Journal of Psychiatry, передає medikforum.

Це наймасштабніше дослідження, що вивчало вплив низьких доз алкоголю під час вагітності на здоров'я дітей. Його автори стверджують, що навіть маленькі дози спиртних напоїв в будь-який період вагітності пов'язані з негативним впливом на розвиток дитини. З 9 719 дітей, які взяли участь у дослідженні, 25,9% піддавалися впливу алкоголю в утробі.

Відео дня

Небезпеку становлять навіть одна або дві дози алкоголю, вжитих жінкою ще до того, як вона дізналася про вагітність. Алкоголь був пов'язаний з емоційними та поведінковими проблемами. Якщо ж майбутні мами пили більш значно, в середньому, 36 порцій в перші 6-7 тижнів вагітності, то у їхніх дітей набагато зростав ризик синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю.

Вчені рекомендують перестати вживати спиртне навіть бажаючим завагітніти жінкам і утримуватися від нього протягом усього терміну вагітності. 

Новини, які можуть вас зацікавити