Світу загрожує ще одна смертельно небезпечна хвороба / Ілюстрація REUTERS

Деградація вічної мерзлоти в процесі глобального потепління може вивільнити зі старих могильників сибірську виразку, а також інші стародавні віруси і бактерії.

Читайте також38 градусів тепла: в одному з найхолодніших місць Землі зафіксували температурний рекорд

Як пише Naked Science, вічна мерзлота — частина кріолітозони, постійно замерзла земля, загальна площа якої по всій планеті досягає 35 мільйонів квадратних кілометрів: вона покриває близько чверті суші в Північній півкулі, більш як 60 відсотків території Росії припадає саме на багаторічну мерзлоту.

Відео дня

Згідно з минулорічною доповіддю Міжурядової групи ООН зі зміни клімату, «температура вічної мерзлоти зросла до рекордно високого рівня».

Наприкінці минулого місяця в Сибіру зареєстрували рекордно високу температуру: в місті Верхоянську — полюсі холоду Північної півкулі — був побитий рекорд 32-річної давнини: повітря прогрілося до плюс 38 градусів.

Аномальна спека в Сибіру стала «знаковим порогом, що вказує на потепління, яке ми спостерігаємо в довгостроковій перспективі», - зазначив Уолт Майєр, старший науковий співробітник Національного центру даних по снігу і льоду США.

Крім усього іншого, танення багаторічної кріолітозони може повернути людству інфекційні хвороби, які весь цей час знаходились у замерзлому ґрунті. Зокрема - сибірську виразку. Її спалахи вже траплялися в Росії, зокрема в 2015 і 2016 роках в Якутії і на Ямалі. Сибірська виразка швидко вражає сільськогосподарських і диких тварин, а також людину, і в більшості випадків характеризується появою карбункулів на тілі.

Як заявив у коментарі для «РИА Новости» заступник директора по науці інституту мерзлотоведення імені Мельникова СО Російської академії наук, провідний співробітник міжнародного науково-навчального центру з біогеохімії та кліматології BEST інституту природничих наук ПСФУ Олександр Федоров, рекордні температури в Якутії дійсно підвищують ризик вивільнення сибірської виразки.

«Ця проблема була і до потепління клімату. Руслові процеси в наших річках іноді розкривали такі могильники. А з потеплінням клімату цей ризик збільшується набагато більше. Чимало бактерій вивільняються з деградацією мерзлоти. <...> Хоча Росія є найбільш мерзлотною країною в світі і наші проблеми з вічною мерзлотою через потепління очевидні, наші економісти ще не повірили наслідки потепління», — сказав Федоров.

В Якутії знаходяться понад 1,4 тисячі незареєстрованих могильників, в яких поховані загиблі від сибірської виразки тварини, зареєстрованих — близько 300. Крім того, подібні поховання можна знайти по всій Росії: так, на території Свердловської області їх налічується понад 70, при цьому, за інформацією ЗМІ, лише трохи більше половини обладнані безпечно і залиті бетоном.

Раніше у Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) вважають, що ситуація з бубонною чумою в Монголії та Китаї не становить підвищеної небезпеки.