Національний інститут громадської охорони здоров'я і навколишнього середовища Нідерландів (НІОЗНС) розробив метод порівняння ризиків розвитку раку легень між сигаретою та системою нагрівання тютюну.

Метод продемонстрував, що користувачі електронних пристроїв менш схильні до дії канцерогенів у порівнянні з курцями сигарет.

В останні роки на ринку з'явився ряд інноваційних продуктів для курців. Найбільш поширені – електронні сигарети та системи нагрівання тютюну. Ці вироби є продуктами зниженого ризику і називаються «альтернативними» традиційним сигаретам. Принцип їхньої роботи полягає у виключенні процесу горіння тютюну. Це дозволяє скоротити рівень шкідливих речовин до 95%. Для порівняння, з димом сигарети, який виділяється в процесі горіння, у легені надходить до 7000 речовин, і мінімум 63 з них можуть викликати онкологічні захворювання.

Відео дня

Читайте також68% курців готові відмовитися від сигарет на користь альтернативних нікотиновмісних продуктів – світове дослідження

У недавньому дослідженні, проведеному Національним інститутом громадської охорони здоров'я і навколишнього середовища Нідерландів (НІОЗНС), був розроблений метод порівняння ризиків захворювання на рак легень між двома типами тютюнових виробів – сигаретами та системами нагрівання тютюну. Автори оцінили вісім канцерогенів, щоб зрозуміти рівень їхнього впливу на здоров'я дорослих курців, які переходять на системи нагрівання тютюну, у порівнянні з тими, хто продовжує курити. Результати показали, що системи нагрівання тютюну не є повністю безпечними, проте концентрація канцерогенів у них у 10-25 разів нижча.

Метод був поділений на два етапи. На першому канцерогени оцінили за ступенем, в який вони можуть викликати рак. Після показники помножили на кількість речовин, які вдихає курець із димом сигарети. На другому етапі проводилося дослідження ризиків розвитку захворювання. Для цього були використані дані очікуваної тривалості життя при викурюванні певної кількості сигарет. Було встановлено, що використання бездимних альтернатив може привести до значного зниження ризиків розвитку раку. Але повністю їх виключити можна, лише відмовившись від куріння.

Порівняльна оцінка впливу сигарет та альтернативних продуктів на здоров'я курців залишається предметом дискусій. Бездимні альтернативи все частіше демонструють скорочення ризиків у порівнянні з сигаретами, що дозволяє робити висновки про поліпшення стану здоров'я курців при переході на такі продукти і відмову від куріння сигарет. Подібне рішення вже пропонується розвиненими країнами тим курцям, хто не планує або не може відмовитися від звички самостійно.

Використання альтернатив для скорочення куріння – частина стратегії Tobacco Harm Reduction, що полягає у поступовому зниженні ризиків для здоров'я, пов'язаних із шкідливими звичками. Для цього продукти зниженого ризику та інформація про них повинні бути доступні курцям. Однак, це неможливо без грамотного регулювання. Підхід, заснований на результатах достовірних досліджень, дасть курцям вибір і поліпшить рівень громадського здоров'я.