Наступні чотири місяці будуть найгіршими за всю пандемію COVID-19 / pixabay.com

Осіннє загострення коронавірусу вже почалося. Йому сприяє прохолодна погода, початок навчального сезону в школах і втома від пандемії. Сезон грипу може зробити її ще гіршою.

У наступні кілька місяців, швидше за все, кількість нових випадків зараження, госпіталізацій й смертей буде тільки зростати на тлі того, як температура на вулиці буде опускатися все нижче. Але це не означає, що осінь і зима обов'язково повинні стати періодом нещасть, - пише CNN. Видання перелічує шість порад, як зберегти здоров'я і здоровий глузд у холодну пору й насправді нею насолодитися.

Читайте такожУ ВООЗ зробили новий прогноз щодо вакцинації від коронавірусуПо-перше, потрібно чітко визначити свій "табір" соціального дистанціювання. Час відібрати вузьке коло людей для контактів. Напевне, оголошення про необхідність носити маски, триматися подалі від інших людей і мити часто руки вже набридли. Але це досі головна зброя проти коронавірусу.

Відео дня

Однак, видання пише, що в США багато людей ігнорують ці рекомендації й безтурботно влаштовують зустрічі з друзями й членами родини, з якими вони не живуть разом. За словами директора Центру контролю й профілактики захворювань США доктора Роберта Редфілда, домашні збори стали головним двигуном спалахів COVID-19 за останній час.

Тож доктор Пітер Хотез радить скоротити фізичні контакти з іншими людьми цієї осені й зими до невеликої групи друзів і членів родини. Близьких контактів з людьми за межами цієї групи краще уникати.

"Подумайте, з ким ви хочете дотримуватися соціального дистанціювання разом в листопаді, грудні, січні й лютому. З цими людьми ізолюйтеся від всього", - сказав Хотез, який обіймає посаду декана Національної школи тропічної медицини в Медичному коледжі Бейлора.

Читайте такожNational Geographic: Вчені виявили особливість коронавірусу, яка викликає смертельну хворобу у дітейПо-друге, подбайте про своє психічне здоров'я. Цей жахливий період не буде вічним. Швидше за все, всередині наступного року світ буде в кращому становищі, коли з'являться вакцини. Але, за словами Хотеза, варто бути реалістом і усвідомити, що наступні чотири місяці будуть найгіршим періодом за весь час пандемії. Тому варто діяти розсудливо. Також лікар радить подумати про захист свого психічного здоров'я.

"Переконайтеся, що ви знаєте консультанта з психічного здоров'я і як з ним зв'язатися в разі потреби. Як тримати зв'язок з членами родини. Все гаразд, якщо ви почуваєтеся наляканими, засмученими й пригніченими. Це нормальна реакція на ситуацію. Але краще бути готовими до цих переживань", - порадив лікар.

По-третє, соціальні контакти на свіжому повітрі безпечніші, але не завжди безпечні. Холодна погода означає, що люди будуть частіше збиратися в приміщенні. А тому у часточок коронавірусу буде більше можливостей заражати людей. Це підвищує ризики поширення інфекції. Тож якщо вже потрібно провести якісь збори, краще зробити це на вулиці, можливо біля вогнища чи в теплому одязі, - радить лікар невідкладної допомоги і професор Університету Джорджа Вашингтона Ліна Вен. Але перебування на свіжому повітрі не означає, що можна відкинути всі заходи безпеки.

"На вулиці не ідеальні умови. Якщо ви все одно сидите за метр один від одного без масок, ви все ще можете заразитися і заражати інших", - сказала доктор Меган Ренні.

Одна з причин, чому коронавірус такий заразний, пов'язана з тим, що люди починають його поширювати раніше, ніж в них з'являються симптоми. Це означає, що вони можуть передавати інфекцію, не підозрюючи про це.

"Те, що хтось близький член сім'ї, не означає, що ця людина безпечна. Нажаль, якщо хтось з сім'ї ходив кудись і там контактував з іншими, він може захворіти й принести це додому", - сказала Ренні.

Читайте такожNew York Times: Годі чекати повернення звичного життя в 2021 році, цього не будеЧетверта порада: якщо вже провідувати друзів і родичів, то треба це робити розумно. Доктор Вен пояснює, що головний рушій поширення коронавірусу в США - це не так перебування поруч з незнайомцями, як сімейні збори. В колі родичів люди відкидають заходи безпеки. Тож перед поїздкою до рідних на свята, краще відмовитися від небезпечної поведінки перед цим. Наприклад, не ходити в ресторани чи вступати в контакт з людьми, які не живуть з вами. Зробити тест на коронавірус перед поїздкою - теж непогана ідея. Той, чий результат виявиться позитивним, лишиться вдома.

Але навіть якщо результат був негативним, не варто почуватися аж надто в безпеці. Тому що тести інколи помиляються.

П'ята порада - святкуйте безпечно. Центр контролю й профілактики захворювань США склав цілий список порад, як відсвяткувати Гелловін і День подяки без ризику. Замість того, щоб влаштовувати вечірки на Гелловін чи ходити колядувати, американська служба радить обмежитися вирізанням страшних голів з гарбузів в колі сім'ї чи з друзями (на безпечній відстані). На День подяки американцям радять проводити "віртуальні вечері" з друзями й родичами.

Читайте такожWashington Post: Колективний імунітет не потрібен, щоб побороти коронавірусІ, нарешті, шоста порада - варто дивитися на все в перспективі. Так, цьогорічна осінь і зима будуть тяжкими. Але COVID-19 вже вбив тільки в США 218 тисяч людей. Багато людей, які пережили хворобу, досі страждають від ускладнень. Тож варто пам'ятати: короткострокові жертви принесуть довгострокову вигоду.

"Гадаю, в короткостроковій перспективі нам потрібно залягти на дно. Наслідки цього коронавірусу, особливо для старших родичів, яких я би хотів побачити на День подяки, дуже тяжкі. І, чесно кажучи, я краще відсвяткую свята з ними в Zoom, ніж поставлю їх під загрозу, яка може коштувати їм життя", - сказав професор медицини в Університеті Джорджа Вашингтона доктор Джонатан Райнер.

Вас також можуть зацікавити новини: