Вчені виявили несподівану особливість в структурі шипів коронавірусу / фото: ua.depositphotos.com

Якщо почати рахувати всіх дітей в США, які з лютого захворіли на COVID-19, то дуже швидко їхня кількість перевищить населення Бостона. На щастя, більшість з 697 тисяч підтверджених чи вірогідних випадків зараження коронавірусом були помірними. А 16-45% дітей пережили хворобу без будь-яких симптомів взагалі.

Однак, було чимало і тих, в кого виникало серйозне ускладнення, яке називають синдромом мультисистемного запалення у дітей (MIS-C). Як пише National Geographic, те, що спочатку здавалося спектром загадкових симптомів, тепер визначає конкретну хворобу. У дітей, які від неї страждають, з’являється висока температура, висип, болі в животі, діарея й нудота.

Читайте такожNewsweek: Коронавірус пов'язують з загадковою хворобою у дітейMIS-C досить рідкісне явище. В США було підтверджено 1027 випадків захворювання. Однак, хвороба може за лічені години стати причиною тяжких запальних процесів, через які пацієнтам потрібне лікування у відділі інтенсивної терапії. Інколи все закінчується смертю. Нещодавній звіт Центру контролю й профілактики захворювань США свідчить, що серед пацієнтів молодше 21 року, які загинули від COVID-19, причиною смерті була поява MIS-C.

Відео дня

"Це відбувається настільки швидко, а діти стають настільки хворими, що у 70% випадків їх переводять в реанімацію", - сказав вчений з Техаського університету Альваро Морейра, який дослідив 662 випадки появи синдрому мультисистемного запалення у дітей.

Видання пише, що MIS-C зазвичай розвивається через кілька тижнів після появи класичних симптомів зараження коронавірусом у дітей, таких як кашель, болі в тілі й нежить. Дослідження також показало, що хвороба може з'явитися навіть у тих, в кого COVID-19 пройшов без симптомів.

"І це найстрашніше. Хвороба може розвинуватися навіть у тих випадках, коли батьки не підозрювали, що у їхньої дитини був COVID-19", - сказав Морейра.

Довготривалі наслідки теж тепер ретельно вивчаються після низки тривожних досліджень. Вони показали, що після зникнення з дихальних шляхів, коронавірус може продовжувати розмножуватися в системі травлення. Часто це відбувається у дітей.

Читайте такожБританські науковці назвали новий симптом, який може свідчити про наявність у вас коронавірусу"Дані свідчать, що присутність вірусу в випорожненнях може зберігатися цілий місяць", - директор Центру дослідження кишкових бактерий в Китайському університеті в Гонконзі Сю Нг.

Інші дослідження в сфері структури коронавірусу дають підказку, чому коронавірусу вдається перекинутися на систему травлення, а також чому у деяких пацієнтів імунна система надмірно реагує на зараження.

Коли лікарі вперше виявили синдром мультисистемного запалення у дітей в Італії й Британії, вони запідозрили, що це синдром Кавасакі. Це інша тяжка педіатрична хвороба, яка може викликати запалення в кровоносних судинах. Попри те, що деякі клінічні симптоми обох хвороб збігаються, спостерігаються також чіткі відмінності. На це вказав експерт з питань хвороби Кавасакі і професор педіатрії й біомедичних наук в Медичному центрі Cedars-Sinai Моше Ардіті.

Він зауважив, що пацієнти з MIS-C зазвичай старшні. Їхній середній вік - 9 років. В цей час, у випадку хвороби Кавасакі більшості пацієнтів менше 2. У співпраці з професором Піттсбурзького університету Івет Бахар вчений шукав причини, чому коронавірус викликає такі ускладнення.

Читайте такожГлава ВООЗ назвав країни, які добре підготувалися до COVID-19Коронавірус SARS-CoV-2 має сферичну форму й вкритий шипами, за допомогою яких він чіпляється до людських клітин, які називають ACE2. Він схожий на мікроскопічну версію реп’яха. Бахар і Ардіті виявили, що на відміну від інших коронавірусів, шипи нового мають унікальну рису. Певна частина цих шипів нагадує бактеріальні токсини, які називають "супер антигенами". 

Це білки, які провокують надмірну реакцію Т-клітин в людському імунітеті. За словами Ардіті, ця риса коронавірусу може пояснити, чому в пацієнтів з MIS-C проявляються симптоми, подібні до тих, які спостерігаються при зараженнях крові. Це відкриття може пояснити, як і чому коронавірус викликає різні типи гіперзапалень.

Вас також можуть зацікавити новини: