Ілюстрація / REUTERS

Вчені помітили, що коронавірус, який викликає COVID-19, може налаштовувати антитіла проти власного організму. Зокрема, клітини, які повинні захищати тіло від збудників хвороб, можуть почати атакувати мозок.

Як пише Newsweek, дослідники стежили за 11 пацієнтам відділення інтенсивної терапії у двох лікарнях Німеччини. У всіх них спостерігалися неврологічні проблеми, які неможливо було пояснити. Зокрема, вони страждали від епілептичних нападів, судом, проблем з нервами, утруднення руху очей, делірію, а також   неконтрольованих скорочень м'язів. Вчені з'ясували, що ці симптоми не були пов'язані з іншими хворобами чи лікуванням у відділі інтенсивної терапії.

Читайте такожКоронавірус: нові випадки захворювання виявили в 136 країнах світу, понад 7 мільйонів людей вже одужало від COVID-19 (карта)

Відео дня

Дослідження ще не пройшло необхідну перевірку перед публікацією в наукових журналах. Вчені частково опублікували свої висновки, щоб спровокувати обговорення теми. І такий підхід досить корисний в розпал пандемії, коли ситуація швидко змінюється. Згідно з дослідженням, у пацієнтів з COVID-19, які потрапили у відділення інтенсивної терапії, інколи розвиваються неврологічні проблеми. Але коронавірус не часто виявляють в спинномозковій рідині.

Це підштовхнуло до перевірки, чи сам коронавірус шкодить пацієнтам, чи може він провокує небажану реакцію імунної системи. Зокрема, вчені хотіли перевірити, чи грають в цьому роль антитіла. Зазвичай ці клітини атакують збудників хвороб. Але коли вони починають атакували власний організм, їх називають "автоантитілами".

Вчені зібрали зразки крові й спинномозкової рідини пацієнтів, щоб перевірити наявність в них коронавірусу, а також антитіл, вплив на мозок і нерви яких був зафіксований і раніше. В результаті вені не виявили вірус в спинномозковій рідині хворих. Натомість у їхніх зразках крові й спинномозкової рідини були автоантитіла. Після цього, використовуючи шматочки мозку мишей, дослідники перевірили, чи виявлені антитіла будуть чіплятися до тканин. Як виявилося, більшість з них атакували мозкові клітини.

У чотирьох пацієнтів виявили антитіла, пов'язані з ускладненням стану мозку. За словами Бенедикта Майкла з Інституту інфекційних хвороб і глобального здоров'я Ліверпульського університету, наразі не відомо, чи саме ці антитіла провокували захворювання мозку, чи можливо вони грали роль посередника.

Читайте такожThe Guardian: Легкі випадки зараження коронавірусом гірші, ніж всі думають

Дослідження допускає, що неврологічні ускладнення у пацієнтів з COVID-19 можуть бути спровокованими імунною реакцією на коронавірус. Або ж вірус може спочатку пошкоджувати нервові тканини, які, втрачаючи свої компоненти, провокують імунну реакцію проти себе ж.

"Такий механізм спрацьовує у деяких випадках зараження герпесом", -   пояснив професор неврології Медичного центру Університету Ноттінгема Кріс Констанінеску.

Автори нового дослідження зауважують, що у найближчі місяці стане зрозуміло, чи зберігаються неврологічні проблеми після того, як пацієнти одужають від COVID-19, а коронавірус зникне з їхніх тіл.