Ілюстрація / REUTERS

Криза, спричинена коронавірусом, застала більшість урядів зненацька, хоча епідеміологи десятиліттями попереджали, що така нищівна епідемія от-от станеться.

Від бубонної чуми і віспи до іспанського грипу й ВІЛ - історія переповнена пандеміями, які змінили історію людства. Прогрес в медицині допоміг боротися з такими напастями. Але інші аспекти сучасного життя включно з вирубкою лісів, урбанізацією й інтенсивною аграрною промисловістю роблять свій внесок у виникнення нових видів зарази. І це відбувається тривожними темпами, - пише Bloomberg.

Читайте такожПри коронавірусі люди можуть не відчувати смертельно небезпечної нестачі кисню - дослідження

Відео дня

Чи буде більше пандемій? Так! Загроза того, що нові хвороби будуть поширюватися по всьому світу, підвищилася завдяки безпрецедентному розвитку міжнародної торгівлі й повітряних подорожей. Кількість пасажирів, які користуються авіаційним транспортом, більш ніж подвоїлася з початку 21-го століття. І в 2018 році таких пасажирів було 4,2 мільярди. Особливу тривогу викликають збудники хвороб, які ефективно передаються через органи дихання. До таких належить і коронавірус, який став причиною великої кризи сьогодні, а також нові штами грипу, які найчастіше провокують пандемії.

Звідки беруться нові хвороби? За останні чотири десятиліття виникало в середньому три нові патогени. Близько 75% з них перекинулися на людей від тварин. Їх називають зоонозами. Існують підозри, що кажани стали джерелом коронавірусу, який викликає COVID-19. Також тваринне походженнями мали SARS, MERS, ебола, а також віруси Хендра і Ніпах, які стали причиною смертей в Австралії й на Південному Сході Азії. Загроза з боку кажанів особливо висока через їхню кількість. Вони серед найбільш поширених ссавців. Кажани живуть колоніями, які налічують тисячі особин. Таким чином, з'являється середовище, сприятливе для поширення вірусів. Кажани можуть заражати інших тварин і людей через свою кров, слину й випорожнення.

Читайте такожВ ООН вважають, що пандемія COVID-19 була передбачувана

Чому з’являються зоонози? Вчені визначили низку факторів, які підвищують можливості поширення патогенів з одних видів на інші.  Один з них - вторгнення в природні екосистеми. Оскільки глобальне населення збільшується, люди захоплюють дикі території високими темпами. В 2017 році дослідники дійшли висновку, що за попередні 20 років люди заселили 10% території Землі, де до того була дика природа. Таким чином, територія на планеті, вільна від людського втручання, скоротилася до 23%. Нові поселення, а також вирубка лісів і видобуток корисних копалин змушує людей вступати в безпосередній контакт з дикими тваринами.

Другий фактор - споживання диких тварин. Торгівля ними в якості їжі зростає. На деяких ринках одомашнених й диких тварин тримають поряд і забивають в антисанітарних умовах. Такі ринки в Китаї пов'язують з виникненням SARS. Також спочатку були підозри, що вони стали місцем, де новий коронавірус перестрибнув з тварин на людей.

Третій фактор - урбанізація. Близько 55% населення світу живе у містах. Хоча в 1960-х роках цей показник становив лише 34%. Розширення агломерацій забезпечує ареол проживання для низки диких тварин включно з щурами, мавпами, птахами і лисицями. Всі ці тварини здатні жити, харчуючись людськими відходами. Це теж підвищує контакти між ними і людьми.

Читайте такожКількість випадків COVID-19 у світі перевалила за 12 мільйонів

Ще один фактор - масове тваринництво. Патогени, які живуть в диких тваринах, інколи доходять до людей через свійську худобу. Оскільки люди тримають велику кількість корів, свиней чи курей разом, це підвищує загрозу поширення хвороби. Антибіотики, які використовують для пришвидшення росту худоби, сприяє появі патогенів, на яких не діють ліки.

Зміна клімату теж робить свій внесок у виникнення й поширення нових хвороб. Оскільки збільшуються популяції комарів, кліщів й інших комах, які кусають людей.