Ліки на основі полину тестуватимуть проти коронавірусу  / фото ua.depositphotos.com

Всесвітня організація охорони здоров'я схвалила протокол для тестування африканських лікарських засобів, які мають рослинне походження. Наразі ВООЗ не назвали конкретні медичні продукти, але попередньо в Африці повідомляли про ефективність напою з полину.

Читайте такожУ Китаї схвалили використання жовчі ведмедя для лікування пацієнтів з коронавірусом

Науковці припустили, що ці трави можуть бути потенційним методом лікування коронавірусної хвороби та інших вірусних захворювань. Повідомлення про схвалення протоколу опублікували на офіційному сайті ВООЗ.

Відео дня

Примітно, що це сталося через кілька місяців після того, як президент Мадагаскару популяризував напій на основі полину, який також застосовують у лікуванні малярії, втім тоді його пропозицію світові науковці розкритикували.  

Офіційно: експерти ВООЗ схвалили протокол III фази клінічних випробувань фітотерапії для лікування COVID-19, а також статут і коло ведення для створення комісії з моніторингу даних і безпеки для клінічних лікувальних трав.

"Фаза III клінічних випробувань матиме вирішальне значення для повної оцінки безпеки та ефективності нового медичного препарату", — йдеться в заяві ВООЗ.

Якщо такий продукт медицини виявляється безпечним, ефективним з гарантованою якістю, ВООЗ рекомендуватиме його для прискореного, великомасштабного місцевого виробництва.

Втім, цікаво, що Проспер Тумусіме – регіональний директор ВООЗ не згадав конкретно мадагаскарський напій COVID-Organics, який, до слова, вже почали продавати в кілька інших країн, в основному в Африці.

Чи ефективний напій з полину проти коронавірусу

Цілющі властивості рослини "полин звичайний", відомого також під назвою "чорнобильник" застосовують зазвичай в гомеопатії, є різні лікарські засоби на основі цієї рослини.

Так, для прикладу, "Артемізинін", який містить полин, впродовж 20 років використовують для лікування малярії.

Тим часом науковці з Алжиру ще у квітні протестували й сумнівались в тому, що препарати проти малярії можуть бути ефективними і проти коронавірусу.  

Досліджують в лабораторних умовах полин наразі й науковці з Данії та Німеччини, зокрема розроблений на його основі "Артемізинін". І поки не зовсім зрозуміло, чи можна буде використовувати препарати на основі полину в профілактичних цілях або ж для лікування. 

Лікування коронавірусу: що відомо