Науковці запропонували лікувати коронавірус за допомогою радіотерапії / ілюстрація / REUTERS

Дослідники з Канади і США стверджують, що вилікувати коронавірус можна буде за допомогою радіотерапії.

Про це інформує журнал Radiotherapy and Oncology, пише РБК-Україна .

Науковці з відділення медичної фізики Онкологічного центру Джека Аді в Канаді повідомили про здатність низьких доз рентгенівських променів знижувати смертність від пневмонії в середньому приблизно на 20%.

Відео дня

Читайте такожУ Китаї сліді COVID-19 виявило в замороженій їжі

При цьому, наукова група з Інституту раку Університету Еморі, який розташований в США, вже випробувала дану методику на пацієнтах з СOVID-19, отримавши обнадійливі результати.

Для дослідження взяли 20 пацієнтів, 10 з яких піддалися променевої терапії. Ті, хто отримав експериментальне лікування видужували значно швидше: три дня проти 12 днів у контрольній когорти.

Час до виписки зі стаціонару було також скорочено до 12 днів, поки пацієнтів з іншої групи виписували приблизно на 20-й день. Деякі фахівці вважають, що методика не зовсім надійна і потребує ще кількох випробуваннях.

До того ж, радіологи вважають, що в подібному лікуванні присутні серйозні побічні ефекти: променева терапія в низьких дозах може зменшити запалення, проте вона також вбиває B- і T-клітини імунної системи, які є вкрай важливими для боротьби з коронавірусів.

Важливо не забувати, що у більшості хворих COVID-19 спостерігаються легкі або помірні симптоми, а тому одужання відбувається без специфічного лікування.

Коронавірус у світі за станом на 15 серпня