Ілюстрація / REUTERS

Доктор Ялда Афшар щодня чує одне тривожне запитання від своїх пацієнтів: "Чи вдарить по мені коронавірус сильніше через вагітність? Якщо я заражуся, чи вірус нашкодить дитині?".

Афшар, яка працює акушером в Університеті Рональда Рейгана в Каліфорнії, розуміє стурбованість жінок, краще ніж будь-хто інший. Тому що вона й сама має народити свою першу дитину в жовтні. 

Даних про вплив COVID-19 на вагітність надзвичайно мало, - пише Science. Але доступні докази дають певне заспокоєння. Адже зараження плоду - дуже рідкісне явище. Експерти дотримуються обережного оптимізму, говорячи, що швидше за все, коронавірус не нашкодить розвитку плоду на ранніх періодах.

Відео дня

Читайте такожНаймолодшою жертвою COVID-19 у світі стало немовля із Філіппін

Втім, нові дані вказують на те, що вагітність робить жіноче тіло більш уразливим до тяжких випадків COVID-19. Частково це відбувається через унікальні зміни в імунній системі вагітних, а частково через те, що коронавірус атакує легені й серцево-судинну систему, які й так переживають стрес через виношування дитини.

Експерт з нових інфекційних захворювань і вагітності в Університетській клініці Лозанна Девід Бауд вважає, що рецепт, якого майбутнім матерям потрібно дотримуватися, простий.

"Потрібно захищати своїх вагітних пацієнтів. Перші, кому потрібні маски і хто повинен уникати соціальних контактів - це вагітні жінки", - сказав він.

Science нагадує про дані Центру профілактики й контролю захворювань США, які були опубліковані в червні. Серед 91,4 тисячі жінок репродуктивного віку, які були заражені коронавірусом, 8207 були вагітні. І вони на 50% частіше опинялися у відділенні інтенсивної терапії, ніж їхні невагітні однолітки. Також вагітних на 70% частіше під’єднували до систем штучної вентиляції легень (ШВЛ). Хоча підвищення загрози померти зафіксовано не було.

Читайте такожУ Франції вперше дитина заразилася коронавірусом в утробі матері

Однак, видання зауважує, що дані Центру профілактики й контролю захворювань дають не повну картинку. Адже лише 28% серед 326 тисяч жінок в США репродуктивного віку, зараження яких зафіксували у відомстві до початку червня, виношували дітей.

Інше дослідження минулого місяця опублікувала Служба охорони здоров'я в журналі Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. У ньому були використані більш повні дані. Дослідники використовували дані про всіх шведів, які були заражені за 4 тижні в березні й квітні. Вони розрахували частоту потрапляння заражених вагітних жінок у відділ інтенсивної терапії у порівнянні з цим показником серед невагітних жінок репродуктивного віку. Дослідження було невеликим. За вказаний період у Швеції лише 13 вагітних потрапили у відділення інтенсивної терапії, а також 40 невагітних. Але Бауд вважає, що це розрахунки дослідження зараз "найбільш точні".

Результати шведського дослідження вражали. Згідно з ними, вагітні жінки з COVID-19 або заражені "новоспечені" матері в шість разів частіше потрапляли у відділення інтенсивної терапії, ніж їхні невагітні однолітки.

Читайте такожВчені з'ясували, що карантин негативно позначився на розвитку дітей

Відомо, що в період виношування дитини ризик серйозного захворювання через респіраторні вірусні інфекції зростає. Під час епідемії грипу H1N1 в 2009 році на вагітних жінок припадало 5% від усіх смертей в США. Хоча вони складали лише 1% від населення країни. Ще одне дослідження показало, що вагітні жінки з SARS значно частіше потрапляли у відділення інтенсивної терапії, ніж невагітні.

За словами імунолога з Єльської школи медицини Акіко Івасакі, це частково пояснюється тим, що в період виношування дитини "вся імунна система змінює свою поведінку, щоб не створити імунну реакцію проти плоду".

"Мати змушена ослабити власну імунну оборону, щоб захистити здоров'я дитини", - пояснила експерт.

Водночас, імунна система не "вимкнена" повністю. За словами вірусолога з Піттсбурзького університету Керолайн Койн, "велика імунна реакція на інфекцію точно має потенціал викликати ускладнення".

На додачу, SARS-CoV-2 завдає удар по легенях і серцево-судинній системі, які у вагітних й без того в напруженому стані.

"З розвитком плоду місця для легень лишається все менше й менше. Саме тому вагітні жінки відчувають задишку. А це впливає на легеневу функцію в цілому", - пояснила голова кафедри акушерства і гінекології Медичної школи Університету Еморі Деніс Джемісон.

Читайте такожХворобу COVID-19 у світі подолали вже понад 12 мільйонів осіб

Щоб забезпечити дитину, вагітним жінкам потрібен додатковий кисень, а також кров для доставки його плоду. В цілому, йдеться про приблизно на 50% більшу потребу на пізніх термінах вагітності. Це може значно посилити тиск, який COVID-19 створює на серцево-судинну систему.

"А оскільки вірус може викликати зміни в судинах, провокувати запалення, це може підвищити навантаження на серце ще більше", - пояснила Джемісон.

Також кров вагітних відзначається підвищеною здатністю згортатися. Оскільки під час народження дитини організму потрібно швидко зупиняти кровотечі. Але коронавірус теж змушує кров згортатися. І це може стати причиною додаткових проблем.