фото УНІАН

Кров деяких пацієнтів, заражених коронавірусом, стає густішою, ніж повинна. Це помітили автори невеликого дослідження, які вважають, що це може пояснити появу кров'яних згустків у людей, хворих на COVID-19.

Як пише Newsweek, дослідники з Університету Еморі в Атланті виявили зв'язок між коронавірусом і синдромом гіпервіскозності. Загалом, синдром може виникати з цілої низки причин включно з підвищенням концентрації компонентів кров'яної плазми, таких як червоні й білі кров'яні тільця, тромбоцити чи білки. Або ж він може з'явитися через неправильну форму червоних кров'яних тілець.

Читайте такожУ Китаї виявили COVID-19 в інженера, який прилетів з Німеччини

Відео дня

Повідомлення про утворення кров'яних згустків у хворих на COVID-19 стають "все більш поширеними". Вони часом стосуються навіть тих людей, які отримують спеціальні ліки, щоб не допустити появу таких згустків. Автори дослідження помітили цю закономірність серед пацієнтів в своєму університеті. Тож вирішили перевірити, чому це відбувається.

В дослідженні брали участь 15 тяжко хворих на COVID-19 пацієнтів з відділення інтенсивної терапії Університету Еморі. Всім їм давали ліки, які запобігали появі кров'яних згустків. Але віскозність плазми їхньої крові все одно була на 95% вищою від норми. У чотирьох пацієнтів з'явилися ускладнення, пов'язані з формуванням згустків. Зокрема, у них спостерігалася легенева емболія, обмежене кровопостачання в кінцівках і згортання крові через проблеми з нирками. Дослідники виявили також помітну залежність між віскозністю плазми і рівнем серйозності захворюваності пацієнтів.

Читайте такожВ Китаї зробили сенсаційну заяву: ринок в Ухані не був джерелом COVID-19

Вчені кажуть, що у тяжко хворих пацієнтів був "значно підвищений" рівень фібриногену. Це білок, який міститься в плазмі крові. Це повторює попередні повідомлення про підвищення цієї речовини у хворих на COVID-19. Вчені наголошують, що потрібно продовжити дослідження, щоб виявити, які саме компоненти крові можуть викликати гіпервіскозність у заражених коронавірусом.