Ілюстрація / REUTERS

Дослідження встановило причину того, чому у дітей виробляється примхливе ставлення до їжі. Це пов'язано з дуже вимогливими батьками, які обмежують певні продукти харчування.

Читайте такожМедики назвали симптоми загадкової хвороби у видужалих від COVID-19 дітей

Багато батьків стикаються з проблемою примхливості при прийомі їжі у їхніх дітей. Якісь малюки не хочуть їсти супи, хтось відмовляється від каші, а багато хлопчиків і дівчаток терпіти не можуть овочі, віддаючи перевагу солодощам. І ось тепер дослідники з Дитячого госпіталю в Мічигані з'ясували, що примхливість при прийомі їжі у дитини - вина її батьків. Саме вони змушують дітей їсти, або обмежують продукти харчування, які викликають у малят найбільше бажання, пише medikforum з посиланням на журнал Pediatrics.

Відео дня

Чим менше батьки стримують дитину від вживання тих продуктів, які їй подобаються, тим менший ступінь примхливість цей малюк демонструє по відношенню до будь-яких страв. Такі результати спостережень за великою кількістю сімей, які мають дохід на федеральному рівні бідності або нижче нього. У США цей показник становить до $25 тис. на рік для сім'ї з чотирьох осіб.

Дослідники просили батьків розповідати про те, наскільки примхливими бувають їхні діти, і як дорослі намагаються впоратися з цією ситуацією. Відповіді на питання давалися в той період, коли дітям було 4, 5, 8 і 9 років. За рахунок цих спостережень ученим вдалося скласти індивідуальну карту поведінки кожної дитини протягом тривалого періоду часу. Вона і показала, що примхливість прямо залежить від того, наскільки жорсткі обмеження ставлять батьки, і як сильно вони змушують дітей вживати нецікаву для них їжу. Ця вимогливість призводила до накопичення великої кількості негативних спогадів про їжу у дитини, які можуть зберігатися протягом всього життя.