Вчені порахували, скільки немовлят загинули за рік через брудне повітря / pixabay.com

Забруднене повітря за минулий рік спричинило передчасну смерть майже півмільйона дітей у перший же місяць їхнього життя. Дані свідчать, що більшість з цих втрат припадають на країни, що розвиваються.

Читайте такожВчені створили повітряний фільтр, який вбиває коронавірусЯк пише The Guardian, вплив елементів у повітрі також шкідливий для дітей в утробі. Вони можуть спровокувати передчасне народження або ж немовля може мати надто малу вагу. Обидва фактори пов'язують з високим рівнем смертності серед новонароджених дітей.

Майже дві третини з 500 тисяч зафіксованих смертей серед немовлят були спричинені забрудненим повітрям в приміщеннях. Зокрема, йдеться про викиди в результаті спалення твердих видів палива, таких як вугілля, дерево і тваринні екскременти. Про це йдеться в звіті "Стан глобального повітря 2020", автори якого проаналізували смертність в усіх куточках світу, а також дослідження зв'язку між брудним повітрям і проблемами зі здоров'ям.

Відео дня

Медики роками застерігали про згубний вплив забрудненого повітря на старших людей, а також на тих, в кого є хронічні хвороби. Однак, вчені лише почали розбиратися з проблемою смерті дітей ще до народження.

"Ми ще до кінця не розуміємо, які механізми стоять за цим. Але відбувається щось, що спричиняє скорочення росту дітей і вливає на їхню вагу при народженні. Існує епідеміологічний зв'язок, який простежується в різних країнах і в різних дослідженнях", - сказала вчений з Health Effects Institute Кетрін Волкер, яка виступила автором звіту.

Читайте такожПилові бурі в Україні: кліматолог пояснила, звідки вони берутьсяДіти, народжені з недостатньою вагою, більш уразливі до інфекцій. В них може розвинутися пневмонія. Легені передчасно народжених немовлят також можуть бути не до кінця розвиненими.

"Після народження вони потрапляють в дуже забруднене середовище. Ці діти більш уразливі, ніж ті, хто народився в термін", - сказав президент Health Effects Institute Ден Грінбаум.

Професор епідеміології з Університету Каліфорнії в Лос-Анджелесі Беата Рітц, яка не брала участь в дослідженні, пояснила, що брудне повітря в приміщеннях у містах Індії, Південно-Східної Азії й Африки можна порівняти з тим, яке було в Лондоні Вікторіанських часів.

"Це не те забруднене повітря, з яким ми маємо справу в сучасних містах заможного світу. Воно таке, яке було 150 років тому в Лондоні й інших містах, коли топили вугіллям в будинках. Забруднення повітря в приміщеннях немає на порядку денному політиків. А дарма", - сказала Рітц.

Читайте такожУ дитячому молоці з пляшечок містяться мільйони мікрочастинок пластика - вченіВона також вказала на те, що шкода для дітей виходить далеко за межі смертності. Якщо вдасться зменшити забруднення повітря, це може покращити стан тих дітей, які вижили.

"Відбувається ушкодження мозку й інших органів через таке забруднення. Тому не достатньо просто вижити. Нам потрібно скоротити забруднення повітря, тому що воно впливає на всі органи", - додала Рітц.

Вас також можуть зацікавити новини: