Ілюстрація REUTERS

Колишній заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко вважає, що відповідальність за збитий ракетою літак МАУ поблизу Тегерану несе як обслуга ЗРК «Тор-М1», так і військово-політичне керівництво Ірану.

Таку думку він висловив в ефірі одного з українських телеканалів.

Читайте такожПристайко розповів, коли Іран передасть "чорні ящики" Україні

Відео дня

«Вірогідність велика, близько 95%, що літак був збитий саме зенітним ракетним комплексом і велика вірогідність, що цей комплекс був «Тор-М1» - це ЗРК військової ППО з дальністю в 12 км і висотою в 6 км. Як тільки повітряна ціль входить в зону ураження цього ЗРК є секунди для прийняття рішення. Відбувається запит на «свій-чужий» і пускаються ракети чергою з двох. Це невеликі ракети, але якщо влучила перша і влучала друга, то на літаку стається пожежа і він «звалюється в штопор», - заявив він.

Романенко відзначив низький професіоналізм обслуги ракетного комплексу, з якого було збито літак МАУ.

«Ця обслуга, мабуть, крилатих ракет в повітрі і на екрані своїх індикаторів взагалі не бачила ніколи», - додав він.

«Необхідно визначити, хто збивав літак, і тут питання не тільки в тому, хто натискав кнопку. Відповідальність розкладається на всіх: від рівня керівництва батареї ЗРК і до військово-політичного керівництва Ірану, оскільки вони на час загострення зі США не посадили цивільні літаки, а трималися за кошти, які приносить експлуатація аеропортів», - зауважив екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані зазнав аварії літак «Міжнародних авіаліній України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ. Пасажири і екіпаж загинули.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.

В Іран була направлена експертна група з України.

11 січня президент Ірану офіційно визнав, що український лайнер був збитий «внаслідок ненавмисної людської помилки» та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.

17 січня міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Іран погодився передати Україні «чорні скриньки».