Ілюстрація / REUTERS

Національна поліція за фактом масових заворушень під час приїзду до Нових Санжар Полтавської області евакуйованих з китайського Уханя українських та іноземних громадян відкрила кримінальні провадження за п’ятьма статтями Кримінального кодексу.

Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко під час брифінгу щодо перебування евакуйованих на обсервації.

Читайте такожСутички у Нових Санжарах: поліція відпустила 23 затриманих

Відео дня

«Зараз співробітники поліції готуються пред’явити підозри та адміністративні протоколи 24 особам, які були затримані в день масових заворушень. Це будуть як адміністративні протоколи, так і деякі особи будуть притягнуті до кримінальної відповідальності, зокрема ті, хто кидали бруківку у голови поліцейським, ті, хто кидали каміння в автобуси, ті, хто займалися розпалюванням міжнаціональної ворожнечі», - додав Геращенко.

Кримінальні провадження, за його словами, відкрито за п’ятьма статтями Кримінального кодексу: за перекриття транспортних магістралей, масові незаконні акції, за погрози та напади на співробітників поліції, за розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Стосовно останнього правопорушення Геращенко зазначив, що було зафіксовано публічні заклики до ненависті до іноземних громадян, які перебувають у Нових Санжарах.

«Неприпустимо таким чином порушувати закон і закликати до насильницьких дій щодо іноземних громадян, яких ми також евакуювали до України, які також проходять обсервацію у санаторії Національної гвардії у Нових Санжарах», - сказав заступник міністра.

За словами Геращенка, на даний момент затриманим залишається лише той чоловік, якого підозрюють у тому, що це саме він кинув бруківку у голову поліцейському.

Також заступник глави МВС наголосив, що всі 24 особи, яких затримали безпосередньо під час масових заворушень, є мешканцями Полтавської області.

«Інформації про те, що підвозились люди з інших областей, у мене немає. Точно знаю, що були окремі ідеї розміщувати в день масових заворушень за зарплатню у деяких інформагентствах та на інформсайтах інформацію, яка би підігрівала ці масові заворушення, але це було паралельно з тим, що коїлося у Нових Санжарах. Певні, можливо, політичні чи громадські інституції були зацікавлені підливати масла у вогонь», - додав Геращенко.

Як повідомляв УНІАН, 20 лютого у Нових Санжарах Полтавської області місцеві жителі протестували проти прибуття у медичний центр МВС, розташований в їхньому населеному пункті, евакуйованих з Китаю громадян України та іноземців.

Протестувальники кидали каміння в автобуси з евакуйованими громадянами. Під час протистояння 9 правоохоронців дістали поранення. Поліція за фактом подій у Нових Санжарах відкрила два кримінальні провадження - за фактом масових заворушень і насильства щодо правоохоронців.

21 лютого поліція відпустила 23 з 24 найбільш агресивних осіб, затриманих під час протестів, одну особу залишили під вартою.

Протягом 14 днів люди перебуватимуть у медцентрі «Нові Санжари» в обсервації із забезпеченням суворого режиму санітарно-епідемічного контролю і безпеки.