Зловмисники ввозили текстиль контрабандою та реалізовували в Україні за готівку / фото СБУ

СБУ заявила про викриття і блокування масштабної схеми незаконного імпорту в Україну текстилю, який продавали на промринку «7-й кілометр», розташованому в передмісті Одеси. 

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Як зазначається, оперативники спецслужби встановили, що керівництво одного з металургійних заводів організувало угоду зі штучного створення податкового кредиту, який після відшкодування державою переводили в готівку через фіктивні фірми.

Відео дня

"Разом з тим чиновники в податкових системах протиправно змінювали номенклатуру продукції, проводячи так звану «скрутку товару». В результаті металургійний завод на "папері" виготовляв текстильну продукцію, яку нібито реалізовував низці комерційних структур", - сказано в повідомленні.

фото СБУ

Насправді, як стверджують у спецслужбі, зловмисники ввозили текстиль контрабандою і реалізовували в Україні за готівку, в тому числі на відомому одеському ринку «7-й кілометр».

За попередніми оцінками, збитки держави від цієї схеми становлять майже 140 млн грн.

Зазначається, що правоохоронці провели санкціоновані судом слідчі дії у трьох регіонах України.

Читайте такожСБУ затримала учасників організованої групи, яка виготовляла фальшиві документи для мігрантів

"Натомість ділки, чинячи опір законним вимогам і діям оперативно-слідчої групи, блокували проїзди автотранспортом, провокували на застосування сили і бойових і спеціальних засобів", - заявили в СБУ.

Як стверджують у відомстві, в ході обшуків вилучено оригінали документації, чорнові записи, комп'ютерна техніка та інші докази, що підтверджують протиправну діяльність фігурантів.

Операція проводилася Головним управлінням контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ спільно зі слідчими Офісу великих платників податків ДФС України під процесуальним керівництвом офісу Генерального прокурора.

фото СБУ

Своєю чергою, підприємці ринку (громадяни Туреччини), з контейнерів яких вилучено товар, стверджують, що давно працюють на ринку, і закон не порушували. Один з них, Ойбек Тургунов, сказав журналістам, що 10 років торгує на ринку, і не розуміє, чим викликане вилучення Текстилю. За його словами, в результаті дій силовиків він зазнав близько 1,5 млн грн збитків.

Інший підприємець, Себіх Каракурт, з контейнера якого також вивезли товар, намагався вчинити акт самоспалення - він встиг облити себе бензином, але очевидці завадили йому завершити самогубство. Чоловікові стало погано, і його відвезла швидка медична допомога.

Читайте такожНа Харківщині СБУ запобігла контрабанді з України старовинних ікон із натуральних перлин

За словами очевидців, інші підприємці дізналися про те, що відбувається і прибули на ринок, де сталося зіткнення між ними і силовиками.

Підприємці також стверджують, що у правоохоронців були документи на проведення слідчих дій в декількох «точках», де реалізують китайський тюль. Однак товар вилучили, в тому числі з контейнерів підприємців, які нібито не мають ніякого відношення до кримінальної справи. Оперативні дії проводилися на ринку всю ніч.

Деякі підприємці заявили, що звернуться до суду, оскільки вважають, що товар у них вилучено незаконно.

Вас також можуть зацікавити новини: