Роботи з підняття судна виконуватиме приватна компанія без використання державних коштів / фото УНІАН

Власник «Delfi» подав позов до Господарського суду Києва про заборону вчиняти будь-які дії щодо нафтового танкера, зокрема і його евакуації з вод Чорного моря.

Про це у Facebook повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Читайте такожВ Одесі через зіткнення з іномаркою перекинулась «швидка» (фото)

Відео дня

Сам міністр намір судновласника назвав «злим задумом» та «божевіллям».

Суд у задоволенні позову про забезпечувальні заходи відмовив. Роботи з евакуації продовжуються.

«Але сильно злить відчуття того, що ті хто створили та не вирішили проблеми й надалі продовжують їх додавати і заважати. Гадаю, що вже таки час правоохоронцям детальніше ознайомитися з діяльністю судновласника Делфі - Mister Drake PC на території України і яку мету вони переслідують своїми діями», – написав Криклій.

У коментарях він зауважив, що збитки від перебування танкера у воді та регулярного потрапляння в екосистему нафтових відходів вже "більші, ніж цифри, указані в статті".

Скріншот

Аварія танкера Delfi: що сталося

  • В листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси в районі пляжу «Дельфін» зазнав аварії танкер Delfi з трьома українцями на борту. Щодо капітана було відкрито кримінальне провадження.
  • Внаслідок аварії було забруднено узбережжя, витоки нафтопродуктів почастішали з настанням літа. Судновласник пообіцяв прибрати танкер з пляжу ще до 31 березня, потім терміни переносилися. Останні спроби наприкінці липня завершилися невдачею.
  • 23 липня АМПУ оголосила тендер на роботи з евакуації танкера, кінцевий термін подачі пропозицій - 28 серпня, вартість - майже 24 млн 682 тис. грн.
  • 26 липня комісія з ТЕБ та НС Одеської облдержадміністрації визнала ситуацію з «Делфі» надзвичайною. Судновласнику відмовили у продовженні робіт. Чиновники кілька разів заявляли, що не виключають розрізання судна на місці аварії. Екологи та громадські працівники стверджують, що це може обернутися для Одеси катастрофою.
  • Роботи з підняття судна виконуватиме приватна компанія без використання державних коштів.