Хаєцький раніше проходив у справі як свідок / Facebook / Андрій Хаєцький

Одеський апеляційний суд сьогодні відпустив з-під варти Андрія Хаєцького - колишнього заступника директора коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, через пожежу в якому у 2019 році загинули 16 осіб.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення суд ухвалив, розглянувши скаргу адвокатів Хаєцького. Самого підозрюваного в суд не доставляли.

За словами прокурорів Юлії Тарасюк і Євгена Антощука, Хаєцький раніше проходив у справі як свідок. Наступного дня після пожежі, 5 грудня минулого року, як стало відомо слідству, він потрапив до Одеської обласної лікарні, де, зі слів адвокатів, проходив лікування.

Відео дня

Як відзначили прокурори, 9 грудня чоловік залишив межі України, у січні поточного року повернувся, а потім знову їхав в іншу країну.

Правоохоронці викликали Хаєцького на допит, але він не прибув. За місцями фактичного проживання і реєстрації був відсутній, також змінив номер мобільного телефону, про що ні він, ні адвокат не повідомили слідство.

Читайте такожПожежа в Олександрівській лікарні Києва: головний лікар заявила про підпал (фото)

При цьому, як стверджують представники обвинувачення, посадова інструкція передбачала, що саме Хаєцький був відповідальним за техніку пожежної безпеки тощо.

За словами адвокатів, чоловік не ховався, а виїжджав з України на лікування. Як зазначалося, Хаєцький є інвалідом 3-ї групи, переніс важку операцію на серці (йому поставили штучний мітральний клапан).

«Зараз він перебуває в медичній частині СІЗО», - акцентувала адвокат Юлія Токаєва.

Вона додала, що органи досудового розслідування в повній мірі не використали свої можливості, щоб знайти її підзахисного, який був офіційно працевлаштований в Одеській ОДА.

Захист також наполягав на тому, що за пожежну безпеку відповідав в коледжі не Хаєцький, який звільнився з коледжу ще 18 листопада минулого року, а завгосп Тетяна Хомич, якій суд раніше визначив запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

Заслухавши сторони, суд ухвалив застосувати до чоловіка запобіжний захід у вигляді взяття на поруки народними депутатами Сергієм Колебошиним і Анатолієм Урбанським.

Як повідомляв УНІАН, вранці 4 грудня 2019 року в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу на 3-му поверсі 6-поверхового навчального корпусу виникла пожежа, площа якої становила 4 тис. кв. м. У цьому кутовому будинку розміщувалися 19 різних організацій і установ.

У результаті пожежі загинули 16 осіб (діти, співробітники і рятувальник), постраждали більше 30 осіб.

Директору коледжу, завгоспу та колишньому начальнику Головного управління ДСНС в Одеській області Віктору Федорчаку оголошено про підозру. За фактом пожежі відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу України.

У зв'язку з пожежею звільнено Федорчака та одного з його заступників Михайла Вовка.

Пізніше правоохоронці повідомили про підозру ще двом працівникам коледжу - завідуючій денним відділенням економіки і підприємництва та колишньому заступнику директора, місце знаходження якого, як стверджувалося, було невідомо. Чоловіка оголосили в розшук. Завідуюча відділенням 15 травня була поміщена під цілодобовий домашній арешт.

22 травня стало відомо, що до СІЗО без права на заставу поміщено колишнього заступника директора коледжу - відомого поета Андрія Хаєцького, який прийшов в поліцію з адвокатом.

Сьогодні в Одесі під час розгляду судом апеляції на запобіжний захід Хаєцькому пройшла акція, на якій громадські працівники вимагали відпустити чоловіка на свободу.