Літак Boeing 737-800 із реєстраційним номером UR-PSR, який був збитий іранськими військовими / REUTERS

Іран не буде виплачувати компенсацію українській авіакомпанії МАУ за збитий над Тегераном пасажирський літак Boeing 737.

За словами голови Центральної страхової організації Ірану Голамреза Сулеймані, літак не був застрахований в іранських страхових компаніях, передає Reuters.

"Український літак був застрахований європейськими компаніями в Україні, а не іранськими (страховими, - УНІАН) компаніями. Тому, компенсацію повинні виплачувати ці європейські компанії", - сказав Сулеймані.

Відео дня

Читайте такожІран предложили Україні "меморандум про Взаєморозуміння" через збіття літака МАУ

Як зазначає Reuters, ця заява стосується лише компенсації за літак, і не має відношення до очікуваної компенсації від Ірану сім'ям жертв збитого літака.

Європейські авіастрахувальники поки не прокоментували заяву іранської сторони.

Авіакатастрофа МАУ в Ірані: хроніка подій

  • 8 січня в Ірані був збитий літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб.
  • На борту Boeing 737 знаходилися 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великобританії.
  • Президент Ірану Рухані визнав, що український лайнер був збитий "в результаті ненавмисної людської помилки", і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.
  • 9 червня стало відомо, що в Ірані у справі про збиття літака "Міжнародних авіаліній України" обвинуваченими проходять шість осіб.
  • 20 липня "чорні ящики" літака МАУ були доставлені в Париж.
  • 24 липня стало відомо, що дані з чорних ящиків збитого в Ірані пасажирського лайнера МАУ підтвердили факт зовнішнього втручання в роботу літака.
  • 29-30 липня в Києві пройшов перший етап переговорів з Іраном щодо збитого українського "Боїнга". Головною темою став розмір компенсацій родичам загиблих в авіакатастрофі.