Нові неприємні «рекорди» за кількістю виявлених за добу хворих на Covid-19, небезпечна ситуація з наповненістю «під зав’язку» опорних лікарень, дефіцит кисню, загроза нового локдауну – в такій реальності зараз живе Україна. В цій ситуації чи не на перший план виходить обов’язок держави підтримати населення як щодо можливості безпечно здати тест на ковід, так і щодо отримання лікування в стаціонарі, коли це буде необхідно.

Мова йде про найнезахищеніших українців. Адже людина, яка літає приватним літаком, може собі забезпечити лікування у будь-якій приватній клініці, навіть якщо доба перебування в ній коштуватиме тисячу доларів. А ось людям, які рахують кожну копійку, держава повинна забезпечити хоч якісь гарантії.

Переконаний, що нам не слід чекати, коли кількість хворих на коронавірус за добу перевищить 10 тисяч осіб, щоб розпочати таку допомогу.

Відео дня

Для того, щоб забезпечити найвразливіших якісними медпослугами, можна взяти на озброєння досвід страхування. Річ у тім, що ще навесні з початком карантину, деякі страхові компанії в Україні впровадили такий продукт як захист від коронавірусу. І зараз, за півроку, вже можна говорити про реальну користь від такої страховки.

Для того, щоб забезпечити найвразливіших якісними медпослугами, можна взяти на озброєння досвід страхування

Так, придбавши страховий поліс на півроку за тисячу гривень (зараз такі поліси є і на рік), людина, у разі захворювання на Covid-19, може отримати виплату до 20 тисяч гривень на стаціонарне лікування. Відповідальний приватний бізнес ще від початку впровадження на українському страховому ринку цієї послуги розпочав користуватися нею. Так, одна з компаній з західним капіталом придбала поліси для усіх своїх співробітників, а це тисяча осіб. З настанням осені – традиційного сезону захворюваності в Україні, який ускладнюється ще й пандемією коронавірусу, в цій компанії на Covid-19 захворіли вже 37 осіб. І всі отримали кошти на лікування. Якщо говорити в цифрах, то, витративши на поліси 1 млн гривень, компанія вже подбала про те, що частина співробітників, захворівши, отримали від страхової 740 тисяч гривень.

Державі слід взяти такий досвід на озброєння вже сьогодні. Причому, не обов’язково чекати на згоду «згори», з Кабміну. Ці речі – цілком в компетенції місцевої влади. Адже, як ми знаємо, якщо великий проект задумується на загальнодержавному рівні, він збирає на себе занадто багато зацікавлених осіб, різних візій та погоджень. І це більше заважає, ніж допомагає. Тож місцева влада може і повинна реалізувати захист населення через страхування найнезахищеніших самостійно.

Ба більше, організувати якісну допомогу людям на локальному рівні значно простіше. На місцях краще, ніж з Києва, видно ті чи інші проблеми. Як наслідок, реакція на них – швидша. І розв’язання – так само. Тобто, маючи кошти, розуміючи, де є вільні ліжка для хворих, які лікарні ще можуть долучитися до лікування, і маючи у підтримці асістанс страхових компаній, місцева влада цілком може реалізувати такий проект. Наприклад, щоб забезпечити полісами всіх пенсіонерів, місцевим адміністраціям достатньо дати запит в Пенсійний фонд, який володіє інформацією про кількість осіб літнього віку в кожному регіоні.

Вигоди від страхування від ковід є і для пацієнта, і для страхової, і для держави

Таке державно-приватне партнерство місцевих адміністрацій зі страховиками дозволило б дати людям з групи ризику по Covid-19 надію, що вони не залишаться сам на сам із проблемою нестачі коштів на лікування (адже всі ми розуміємо, що медицина не може бути і не є безкоштовною) у разі, якщо хвороба їх таки наздожене. Причому, витрати на поліси страхування – крапля в морі, у порівнянні з тим, скільки коштів з «ковідного фонду» вже було витрачено.

Що ж до інтересу самих страховиків брати участь в такій програмі, його слід розділити на дві складові. Перша – морально-етична. Ми всі розуміємо, що ситуація з пандемією не зникне за місяць-два сама по собі. Тобто вся ця історія – надовго. І допомога потрібна не тільки тим, хто сам може подбати про необхідні медикаменти, кисень і нагляд лікарів. По-друге, страхування – це математика. Страхові компанії відстежують кількість звернень і кількість захворювань. І наразі далеко не всім пацієнтам з ковід потрібна обов’язкова госпіталізація.

Тож вигоди від страхування від ковід є і для пацієнта, і для страхової, і для держави. Ось тільки чи захочуть місцеві адміністрації стати на захист населення? Відповідь на це питання ми отримаємо дуже скоро - після виборів.

Андрій Дубей, заступник генерального директора СК "Універсальна"