Господині в Чистий четвер готують писанки, крашанки та паски / фото archidea.com.ua

У 2020 році Чистий четвер припадає на 16 квітня, за три дні перед Великоднем.

У цей день необхідно зосередитися на важливому, і відмовитися від негативних думок. Кожен віруючий повинен забути про грішних помислах.

Відео дня

Традиції в Чистий четвер

Купання на свято Чистий четвер. Щоб залишатися щасливим і благополучним до наступного Чистого четверга, необхідно очистити своє тіло. У Чистий четвер рано вранці вода у водоймах насичується благодатною силою. З давніх часів віруючі люди із самого ранку йшли до річки, щоб зануритися. Також до сходу сонця все парилися в лазні. За повір'ям, відразу після пробудження в Чистий четвер кожен з членів сім'ї повинен був вмитися водою, в яку на ніч поклали срібний предмет. Вважалося, що після такого умивання людина буде здоровою і красивою, а також він могла не боятися пристріту - ніхто не зможе завдати їй шкоди.

Обмивання в Чистий четвер приведе до того, що піде втома, тривоги, біль забувається. Перед обмиванням потрібно промовити молитву в Чистий четвер.

Прибирання в будинку в Чистий четвер. Важливо в цей день провести очищення в будинку, в тілі і душі. Згідно з народними прикметами, в Чистий четвер кожна господиня обов'язково затіває в будинку генеральне прибирання. У цей день прийнято розбирати і викидати непотрібні речі. Мити треба від самих далеких кутів до порога, брудну воду бажано виливати поза домом. Не можна зустрічати свято Великодня в брудному житло, тоді нічого доброго від майбутнього року чекати не доводиться. До самої Пасхи будинок вже не прибирають.

Випікання пасок в Чистий четвер. Господині в цей день готують писанки, крашанки, паски і паски. З самого ранку всі господині ставлять тісто - "щоб піднімалося". Ближче до вечора, прочитавши всі необхідні молитви, приступають до святкової випічки. Згідно звичаям, пекти паски, фарбувати яйця можна тільки після прибирання у Чистий четвер. Народні повір'я говорять, що по тому, які вийшли паски, можна судити як пройде весь рік до наступного Великодня. Якщо великодні паски вийшли пухкі та смачні, то майбутній рік принесе тільки радість. А ось якщо випічка не вдалася, то рік буде складним.

Картинки на Чистий четвер

Чистий четвер: що потрібно робити

У Чистий четвер, за традицією, купаються в озері або річці, а також ходять в баню. Вважається, що в цей день вода володіє особливими властивостями, спроможними очистити оздоровити дух і тіло.

У Чистий четвер також прийнято зайнятися прибиранням будинку і підготувати свою оселю до свята, яке наближається. Так, у цей день можна і потрібно навести порядок у своєму домі, зайнятися пранням і іншими домашніми справами. Здавна вважалося, що ті, хто в Чистий четвер проігнорує прибирання свого будинку, ризикує провести весь наступний рік в сумі і сварках.

Згідно традиціям, після того, як вдома буде наведений порядок, можна зайнятися приготуванням святкових великодніх страв, які, до речі, їсти в цей день суворо заборонено. У Чистий четвер також можна розмальовувати писанки.

Листівка на Чистий четвер

Що не можна робити у Чистий четвер

Категорично не можна у свято Пасхи входити з негативним вантажем.

Для того, щоб знайти щастя, треба очистити своє тіло. У Чистий четвер вода насичується силою. За традицією, необхідно з самого ранку зануритися в річці.

Також важливо не починати приготування святкових великодніх страв до прибирання. Так, традиції свідчать, що випікати паску та оздоблювати писанки слід тільки після того, як вдома буде прибрано.

У Чистий четвер також рекомендовано стримати свій гнів і уникати сварок, сконцентрувавшись на духовному очищенні.

Існує також повір'я, що брудну воду після збирання не варто виливати в межах будинку. Адже негативна енергетика, яка може накопичитися за довгий час, може негативно вплинути на подальше життя вашої родини. Тому краще вилийте її в місцях, де нічого не росте, наприклад, на камені або на дорогу.