Сьогодні у всьому світі відзначають Песах / фото УНІАН

Сьогодні євреї всього світу відзначають Песах – одне з найважливіших іудейських свят.

Святковий тиждень Песаха присвячено вшануванню пам'яті про звільнення єврейського народу з єгипетського рабства. Переказ про ці події не тільки увійшов у Старий заповіт, але і посів важливе місце в національній свідомості євреїв.

Читайте такожМіхаель Ткач привітав євреїв України зі святом Песах

Відео дня

Як відомо, спасителем єврейського народу став пророк Мойсей. Щоб врятувати своїх одноплемінників від рабства і геноциду, він організував їх відхід з Єгипту, підкоряючись волі Бога. Мойсей також став основоположником іудаїзму.

В ході відходу євреям довелося зіткнутися з важкими випробуваннями і труднощами. Вони були приречені блукати пустелею 40 років, поки не знайшли новий дім.

Традиції на Песах

Євреї відзначають Песах за власним календарем. Святковий період починається на 14 день весняного місяця нісана і триває тиждень в Ізраїлі. За межами Ізраїлю Песах відзначають вісім днів. Цього року Песах триватиме до 16 квітня.

Песах вважається сімейним святом. В перший день Песаха юдеї збираються на сімейну трапезу «Седер», яка включає в себе низку прадавніх ритуалів.

В перший день Песаха євреї збираються на Седер / Фото з відкритих джерел

Перед застіллям заведено запалювати свічки, свято обов'язково освячують над келихом вина. В ході трапези обов'язково розповідається легенда про вихід євреїв з Єгипту, читаються хвалебні псалми.

Обов'язковим елементом святкового столу є маца – прісні коржі з тіста.

Песах пов'язаний з суворими і давніми традиціями. Головна з них – у будинку не можна тримати хліб, замість нього їдять мацу. Заборонена будь-яка здоба і продукти з зерновими, а також продукти, які піддавалися заквасці.

Другий день періоду Песаха вважається святковим, в цей час не можна працювати. Ще п'ять днів євреї проводять в режимі м'яких обмежень, коли працювати частково дозволено. Останній день тижня Песаха також є вихідним.