На вихідних 23-24 червня українців чекають розваги та активності на будь-який смак / Ілюстрація REUTERS

Який свято 13 серпня 2020

У цей день світ відзначає День зустрічей, Міжнародний день шульг, День шумливих черепашок.

У Тунісі - День жінок, в США - День біфштекса з вирізки, в Лаосі - День свободи, в ЦАР - День незалежності, в Японії - День поминання покійних.

Пам'ятні дати 13 серпня, річниці та події

Читайте такожЯблучний спас 2020: історія свята, чого не можна робити У 1899 році американський винахідник Вільям Грей запатентував телефон-автомат. Все почалося з того, що у жителя штату Коннектикут Вільяма Грея захворіла дружина. Необхідно було терміново викликати лікаря. Телефони в той час були великою рідкістю, і єдиний, що знаходиться поблизу власник такого апарату відмовив Грею в проханні зробити дзвінок. Саме це і послужило поштовхом для винахідника зайнятися розробкою апарату, який сам би брав плату за наданий зв'язок. Після кількох невдалих спроб Грей все-таки створив цілком працездатну конструкцію «громадського телефону». Він запатентував понад двадцять конструкцій телефонів-автоматів і створив власну телефонну компанію. Перший таксофон презентували в 1890-му році на Всесвітній виставці в Парижі. У тому ж році в американському місті Хартфорді встановили перший громадський таксофон. Плату за користування збирав спеціальний контролер. Впровадження таких апаратів істотно ускладнювалося, тому що їх постійно крали. Це призвело до того, що їх стали приковувати ланцюгом і наймати спеціальних сторожів. Поширенню перших телефонів загального користування якраз і заважало те, що вони вимагали наявності обслуговувального персоналу. А це сильно здорожувало дану послугу. Проблема була вирішена після того, як Грею вдалося автоматизувати процес оплати. Телефони-автомати протягом всього XX століття залишалися незмінним атрибутом будь-якого населеного пункту майже по всьому світу. Їхня ера закінчилася за два останніх десятиліття - їх витіснив мобільний зв'язок.

Відео дня
Ілюстрація / REUTERS

У 1907 році в Нью-Йорку почав працювати перший таксі.

У 1913 році в Шеффілді виплавили першу нержавіючу сталь.

У 1928 році в Лондоні через радіостанцію європейської акціонерної компанії, заснованої шотландським вченим Джоном Лоугі Бердом, в ефір вийшла перша кольорова телепередача. Телевізійна система Берда дуже відрізнялася від сучасного телебачення. Вона була заснована на механічній системі сканування з використанням металевого диска з отворами - винаходи Пауля Ніпкова. Перевага системи Берда полягало в тому, що через дуже малу роздільну здатність екрану можна було передавати телевізійне зображення, використовуючи звичайну середньохвильову радіосистему. Берд вперше продемонстрував свій прилад в одному з лондонських універмагів в Сохо в 1924 році. Однак винахіднику не вдалося домогтися передачі півтонів, і на екрані було видно лише силуети замість осіб. У 1926 році невтомний шотландець зробив повторну спробу - цього разу публіка, яка була присутня на першому публічному телесеансі в історії, була вражена. Ще через два роки, в 1928 році, Бейрд вперше створив дієву модель кольорового телевізора - за 30 років до його широкого практичного використання.

Читайте такожРелігійні свята у серпні 2020: православний календар на місяць

У 1942 році в Нью-Йорку відбулася прем'єра повнометражного мультиплікаційного фільму Уолта Діснея «Бембі».

У 1961 році почалося будівництво Берлінського муру, яка за задумом СРСР повинна була скоротити кількість перебіжчиків з НДР до Західного Берліна, оскільки їх число зростало з року в рік (до початку зведення стіни з НДР на захід бігли до двох мільйонів осіб). Західні країни виступили з протестом, в НДР і ФРН проходили масові демонстрації, але це не призвело ні до яких результатів. Посеред Берліна виросла бетонна стіна заввишки до п'яти метрів з простягнутою поверху колючим дротом і зі сторожовими вишками. Вона стала одним з найвідоміших символів «холодної війни». Довжина розділяла місто стіни була 45 кілометрів плюс 120 кілометрів навколо Західного Берліна, відділяли його від решти території НДР. Зі східного боку до стіни примикала мертва зона шириною в півкілометри, де стояли будинки, зруйновані під час війни. Із західного боку люди підходили до стіни, малювали на ній карикатури і писали заклики до миру. 9 листопада 1989 року, після падіння комуністичного режиму в НДР, радісними берлінцями почалося руйнування стіни, і незабаром вона була розібрана на сувеніри. Зараз існує Музей Берлінської стіни, де розповідається, на які хитрощі йшли люди, щоб подолати її. Наприклад, одна подружня пара буквально катапультувала свою дитину через стіну. За спробу подолати стіну своїми життями заплатило чимало німців.

У 1966 році в Тунісі заборонили міні-спідниці.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 13 серпня вшановує пам'ять святого Євдокима Каппадокіяніна / фото УНІАН

Православна церква 13 серпня вшановує пам'ять святого Євдокима Каппадокіяніна - покровителя дому та сім'ї. Інші назви свята: «Євдоким», «Євдокимові заговини». 13 серпня потрібно неодмінно вийти попрацювати в полі або город, тоді і інші справи будуть ладиться.

Що сьогодні можна робити

Це день, коли насилають найстрашніші пристріти. Не сваріться ні з ким, чи не підбирайте речі, не беріть нічого у незнайомців і не давайте нічого зі свого будинку. Особливо обережні будьте на перехрестях. Від пристріту навіть краще надягти червону вовняну нитку.

Прикмети на 13 серпня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- туман швидко розсіюється в променях сонця - хороша погода встановиться надовго;

- сильний вітер - зима буде сніжною;

- вже гріється на сонечку - до швидкого дощу;

- павутина полетіла - сонячна погода протримається ще довго;

- бджоли сидять у вуликах при ясному небі - скоро буде негода.

13 серпня іменини

Іменини у Антона, Євдокима, Анни, Василя, Арсенія, Володимира, Єлизавети, Костянтина, Івана, Миколи, Максима, Юрія, Степана та Сергія.