Сьогодні - Міжнародний день боротьби з незавершеністю дітьми школи / фото REUTERS

Яке свято 23 вересня 2020

Цього дня світ відзначає День народження жувальної гумки, День чайних драконів, Celebrate Bisexuality Day, Міжнародний день жестових мов, Міжнародний день боротьби з незавершеністю дітьми школи.

Читайте такожІменини у жовтні: як назвати дитину, дні ангела чоловіків та жінок цього місяцяУ Бразилії - День морозива, в США - День профілактики падінь, День шашкової мови, День контролю температури, День собак у політиці, День синдрому неспокійних ніг, в Італії - День зеленої кави, Свято сиру, в Японії - Свято осіннього рівнодення, у Брунеї - день учителя, в Канаді - день дерева, у Бутані - день благословенного дощу, у Франції - день гастрономії, в Аргентині - день політичних прав жінок, у Киргизстані - день державної мови, в Саудівській Аравії - Національний день, у Литві - день пам'яті жертв геноциду.

Пам'ятні дати 23 вересня, річниці та події

Цього дня у 1784 році французький король Людовик XVI видав указ про те, щоб усі носові хустки відтепер були квадратними, адже шити їх овальної форми, як вони виглядали до цього, невигідно. Цей указ не канув разом зі страченим у Велику Французьку революцію монархом, а «виконується» причому в усьому світі досі. До речі, головну роль в історії цього аксесуара зіграли нежить і норми пристойності. Хустинку «винайшов» англійський король Річард II, який звелів, щоб ніс втирали не рукавом, а за допомогою шматка тканини. Зазвичай хустинку клали в брючну або нагрудну кишеню, але коли у XX столітті в моду увійшли костюми-двійки, стало модним носити хустку в нагрудній кишені. На сьогодні незаперечний авторитет у цій галузі - французька марка Simonnot Godart. Правила поєднань прості: до краватки з шовковим відливом підходять хустки з «сухих» матерій - бавовни та льону (і навпаки). Краватка і хустинка з однієї тканини вважаються ознакою бідності смаку. Якщо на хустинці є монограма власника, її не повинно бути видно. Хустинка з однотонної тканини має поєднуватися з одним із кольорів краватки. До квітчастої хустинки найкраще надіти однотонну краватку.

Відео дня

У 1846 році німецький астроном Йоганн Готфрід Галле з Берлінської обсерваторії виявив Нептун.

23 вересня 1848 року вважається днем ​​народження жувальної гумки, оскільки саме в той день американець Джон Куртіс у себе вдома зробив першу жувальну гумку. Правда, найперша жувальна гумка датується 7-2 ст. до н.е. Вона була знайдена під час розкопок у Північній Європі та являла собою шматки доісторичної смоли з відбитками людських зубів. Стародавні греки жували смолу дерева мастика. А індіанці майя близько тисячі років тому для очищення зубів і свіжості дихання використовували застиглий сік дерева саподілла. У Південній Америці індіанці, сучасники майя, жували смолу хвойних дерев. Цю звичку перейняли у них білі поселенці, й створили свій варіант жувальної гумки - зі смоли хвойних дерев і бджолиного воску. У 1848 році американцеві Джону Куртису спала на думку ідея відкрити промислове виробництво жувальної гумки з соснової смоли. Пізніше Куртіс став додавати в свої вироби парафінові ароматизатори. Поступово виробництво розширювалося, але продажі були низькими через наявність у гумках домішок, які важко було видалити зі смоли. Нове життя «жуйка» (вже на основі каучуку, а не соснової смоли) отримала в 1869 році, завдяки винахіднику Томасу Адамсу. Людям винахід сподобалося, що й дало поштовх до початку серійного виробництва жувальної гумки. У 1871 році Адамс винайшов та запатентував машину для її автоматичного виробництва, і тоді ж він придумав додавати екстракт лакричника для поліпшення її смаку й збільшення продажів. 

У цей день стартував офіційний випуск першої версії операційної системи Android / фото REUTERS

23 вересня 1932 року Неджд, Хіджаз та інші області Аравії були об'єднані в єдину централізовану державу, названу Саудівською Аравією. Королівство Саудівська Аравія - найбільша держава на Аравійському півострові, в сучасних кордонах існує з січня 1926 року, коли після багаторічної кровопролитної боротьби князівств Аравійського півострова відбулося об'єднання аравійських земель. Чільну роль у цій боротьбі зіграв правитель Неджда - Абдель Азіз ас-Сауд. Потім Абдель Азіз став королем нової держави. Практично всі жителі країни - араби, серед них виділяються корінні саудівці, предки яких жили в країні протягом кількох століть, єменці та араби, які прибули в країну після 1950-х років під час нафтового буму, кочівники-бербери (їхня чисельність неухильно зменшується). Практично всі жителі Саудівської Аравії - мусульмани, переважна більшість яких належить до сунітів. Державний устрій - абсолютна монархія з кабінетом міністрів. Глава держави - король, йому належить законодавча і виконавча влада, він же релігійний лідер країни (імам), є главою правлячої династії Саудидів і носить старовинний почесний титул «хранителя двох священних мечетей». Король є верховним головнокомандувачем збройних сил країни і прем'єр-міністром. Уряд формується з членів королівської сім'ї. Саудівську Аравію часто називають «Країною двох мечетей», маючи на увазі Мекку і Медину - два головних священних міста ісламу. Саудівська Аравія нині - одна з трьох держав світу, що має назву на честь правлячої династії (Саудити). А дата 23 вересня відзначається у країні як національне свято.

Цього дня у 1939 році під час Всесвітнього ярмарку в Нью-Йорку була закладена капсула часу, яку повинні розкрити в 6939 році. У посудину з вогнетривкого скла довжиною 228 см вклали велику колекцію предметів: різні книги, документальний фільм, енциклопедію на мікрофільмах, 75 зразків текстилю та інших новітніх матеріалів, а також 35 дрібниць повсякденного користування (жіночий капелюшок, курильну трубку та інше). Капсула важила 800 фунтів (363 кг), її внутрішній діаметр становив 6,5 дюйма (16,5 см), а зовні вона була захищена оболонкою зі сплаву міді, хрому та срібла. Капсулу через її форму назвали «бомбою часу». З нагоди проведення нового Всесвітнього ярмарку, що проходив там же у Нью-Йорку вже в 1964 році, поряд з першою капсулою була закладена й друга. Її «сувенірами» стали: дані про ядерну зброю, кредитна картка, протизаплідні таблетки, штучний серцевий клапан, платівка групи Бітлз, шматок облицювання космічного корабля. Відкрити обидві капсули заповідано одночасно - у 6939 році. Мода на закладку капсул з посланнями майбутнім поколінням прижилася в багатьох країнах. Для збору інформації про всі наявні такі послання було створено Міжнародне товариство тимчасових капсул. Приклади подібних конструкцій зустрічаються ще в глибоку давнину. Можливо, початок поклали єгиптяни, що постачали своїх фараонів всім необхідним для загробного життя. А може бути, традиція йде від жителів стародавнього Шумеру, які закладали в фундаменти храмів і палаців послання майбутнім правителям. Або з далекого Середньовіччя, коли в стінах замків королі ховали карти з описом місць, де зариті скарби.

У 1999 році було оголошено про виявлення в Китаї найдавнішого зі знайдених музичних інструментів - флейти віком 9000 років.

У 2002 році в Бельгії набув чинності закон про евтаназію.

23 вересня 2008 року розпочався офіційний випуск першої версії операційної системи Android, яка завоювала лідируючу позицію серед операційних систем для мобільних пристроїв та електронних гаджетів. Початок розробки нової операційної системи здійснювався компанією Android Inc., але в 2005 році вона була куплена компанією Google. Ставши власником розробника, Google створив окремий альянс, який і став вести подальшу розробку операційної системи Android. Цей альянс має назву Open Handset Alliance, і саме він випустив у світ першу офіційну версію ОС Android. Поки Android продовжує утримувати в руках пальму першості серед операційних систем для мобільних пристроїв.

Яке сьогодні церковне свято

Церква сьогодні вшановує пам'ять святителів Петра і Павла / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 23 вересня вшановує пам'ять святителів Петра і Павла. У народі день назвали Петро і Павло горобинники. Якщо зірвати горобину в цей день, то вона захистить від нечистої сили й застуди. Поставте в будинку гілочку горобини, щоб залучити у ваше життя щастя. Починайте нові справи в цей день - вони успішно завершаться.

Що сьогодні не можна робити

До полудня не можна рахувати дрібні гроші - не буде великих грошей.

Прикмети на 23 вересня

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата свята в Україні

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- яка погода буде 23 вересня - такою буде і вся осінь. 

23 вересня іменини 

Іменини у Андрія, Климента, Павла, Петра, Івана, Тетяни і Євгенія.