В Україні сьогодні День ВМС і День працівників морського та річкового флоту / dpsu.gov.ua

Яке свято 5 липня 2020

У цей день світ відзначає Всесвітній день бікіні і День різнокольорових шкарпеток.

В Україні – День ВМС і День працівників морського та річкового флоту, в Сінгапурі - День молоді, у США - День яблучного турновера, День крекерів «Грехем», День трудоголіків, у Киргизстані - День медичного працівника, у Венесуелі - День незалежності, в Індії - День вшанування Духовного вчителя, Гуру Пурніма, у Вірменії - День Конституції, в Алжирі - День незалежності, у Білорусі - День працівників водного транспорту, в Кабо-Верде - День незалежності.

Пам'ятні дати 5 липня, річниці та події

Читайте такожІвана Купала-2020: історія та традиції святаВ 1841 році 33-річний баптистський проповідник і активний борець з повальним в тогочасній Англії пияцтвом Томас Кук організував першу в світі групову туристичну поїздку. Залізнична компанія Midland Counties Railway надала йому спеціальний потяг із 9 вагонів для «безалкогольним» поїздки 570 робочих мальовничим маршрутом між містами Лестер і Лафборо в графстві Лестершир. Надалі в рекламних цілях залізниці стали надавати Куку знижки, які дозволяли організовувати розважальні поїздки і для людей із дуже обмеженими фінансовими можливостями. Незабаром поїздки стали регулярними, а в 1850-х роках позначилися маршрути по багатьох європейських містах. Як наслідок - з'явилася туристичне агентство «Томас Кук і син» - перша в світі турконтора. Одним з перших американських клієнтів фірми став Марк Твен. Кук був визнаний «винахідником туризму», а засноване ним туристичне агентство завоювала всесвітню популярність. Через 50 років воно володіло 84 відділеннями, 85 агентствами, послугами скористалися понад 3 мільйонів чоловік.

Відео дня
5 липня – День народження бікіні

5 липня – День народження бікіні. В цей день в 1946 році під час показу мод у Парижі манекенниця Мішлен Бернардіні вийшла на подіум, прикрита двома вузькими смужками тканини. Автор фасону купальника - модельєр Луї Реар. Костюм  охрестили «бікіні» – за ім'ям атолу, над яким чотирма днями раніше США провели випробування атомної бомби. Бікіні було заборонено на багатьох курортах, але в середині 1950-х років його доля круто змінилася з виходом на екрани фільму «І Бог створив жінку», де головна героїня Бріджит Бардо знялася в бікіні. Фільм став культовим, а купальники-бікіні – супермодними. Швейні фабрики, працюючи понаднормово, ще кілька років не могли задовольнити попит. До речі, історія бікіні йде в далекі часи, ще 1600 років тому в Римській імперії спокусниці носили такі купальні костюми. Вони зображені на римській мозаїці 4 століття, відкритій археологами при розкопках вілли Казалє на Сицилії.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 5 липня вшановує пам'ять мучеників Галактіона / ua.depositphotos.com

Православна церква 5 липня вшановує пам'ять мучеників Галактіона, його дружини Іуліанії, їх сина Сатурнина, а також єпископа Самосатського Євсевія. Інші назви свята: «Євсевій», «Ульянин день», «День Уляни і Євсевія».

Що сьогодні не можна робити

Читайте такожЦерковні свята у липні 2020: православний календар на місяцьНе варто починати важливі справи до вечора - вони не увінчаються успіхом. Стримуйте емоції і не піддавайтеся спокусам. Будьте обережні на дорогах.

Прикмети на 5 липня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- на каменях видно вологу – скоро піде дощ;

- день спекотний - перші морози вдарять у грудні;

- опади - до багатого врожаю зернових;

- ввечері випала роса – на наступний день буде гарна погода;

- у нічному небі видно яскравий місяць - рік буде врожайним;

- багато комарів – найближчі дні будуть ясними і теплими.

5 липня іменини

Іменини у Григорія, Галактіона, Геннадія, Іуліанії, Євсевія, Уляни, Зінона, Зіни, Федора і Василя.