Ілюстрація REUTERS

Яке свято 6 липня 2020

У цей день світ відзначає Всесвітній день поцілунку й День народження долара.

У США - День обіду з вашим веб-майстром, День смаженої курки, в Казахстані - День столиці, у Перу - День вчителя, у Малаві - День незалежності, у Чилі - День посадки дерев, у Фінляндії - Свято Літа і Поезії чи День Ейно Лейно, у Південному Судані - День матері, у Таїланді - Початок буддійського посту, «Кхао Панса», в Чехії - День пам'яті Яна Гуса, в Іспанії - Фестиваль Сан-Фермін, на Коморських островах - День незалежності, в Литві - День державності, у Гайані - День Карибського співтовариства.

Пам'ятні дати 6 липня, річниці та події

У 1785 році за пропозицією Томаса Джефферсона Конгрес Сполучених Штатів проголосив, що основною грошовою одиницею країни є долар. У 1792 році був створений Філадельфійський монетний двір, де чеканили перші американські долари. Зовнішній вигляд паперового долара постійно змінювався. Свій сучасний вигляд він отримав у 1928 році, коли для однодоларової та інших банкнот був прийнятий дизайн, запропонований російським емігрантом – художником і теософом Сергієм Макроновскім.

Відео дня

Читайте такожДень поцілунку: історія свята, найкращі вітання в малюнках і віршах6 липня 1885 року у Франції вперше вакцина проти сказу була випробувана на людині. До цього часу сказ було невиліковною хворобою. Історія така - 9-річного Йозефа Майстера вкусила скажена собака, сільський лікар порадив його матері звернутися до Луї Пастеру – знаменитому тоді мікробіологу і хіміку, який займався розробкою вакцини проти сказу. Жінка привезла сина в Париж, але у Пастера не було ліцензії, і лікувати дитину він не мав права. Але без його допомоги дитина б помер. Тому вчений зважився – протягом 10 годин він вводив сильні дози сироватки дитині. Хлопчик вижив, ставши першою людиною, вилікуваним від сказу. В подяку за своє спасіння Майстер все життя доглядала за могилою вченого і працював сторожем у Інституті Пастера. Коли в 1940 році гітлерівські війська вторглись у Францію, і солдати вимагали від Майстера розкрити гробницю Пастера, той вважав за краще накласти на себе руки, але не осквернив прах вченого.

6 липня 1928 року в Нью-Йорку відбувся перший в світі повністю озвучений кіносеанс.

В 1952 році в Лондоні останній трамвай вийшов на маршрут від Вулвіджа до Нью-Кросу. В кінці шляху вагон, яким керував заступник директора Управління лондонського транспорту, вийшов з ладу і був узятий на буксир викликаним на допомогу вагоном-«пенсіонером».

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 6 липня вшановує пам'ять мучениці Агрипини Римляніни / ua.depositphotos.com

Православна церква 6 липня вшановує пам'ять мучениці Агрипини Римляніни. Інші назви свята: «Напередодні Іванова дня», «Іванівський ночі», «Люті коріння», «Обетна каша». Ще день назвали Купальницей і все тому, що в давні часи виник звичай 6 липня масово купатися у водоймах. У наших предків наклалися це свято Івана Купала, тому багато прикмети та повір'я збігаються. На Агріпіну вмиваються росою. В цей день на вікна і на поріг клали кропиву, щоб нечиста сила не потрапила в хату.

Що сьогодні не можна робити

В цей день не можна залишатися наодинці, тому що нечисть дуже активна. Тому проводите час в компанії або з сім'єю. Не позичайте гроші, вони вам більше не повернуться. А якщо знайшли на вулиці гроші або щось цінне, не беріть, це підступи нечисті.

Прикмети на 6 липня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- мурашки поспішають сховатися у норки – до швидкої сильної негоди з вітром і грозою;

- не чути солов'їних трелей – пора готуватися до збирання ячменю.

6 липня іменини

Іменини у Антона, Артемія, Германа, Олексія, Петра і Олександра.