У цей день світ відзначає Всесвітній день кішок / фото УНІАН

Який свято 8 серпня 2020

У цей день світ відзначає Всесвітній день кішок, День народження холодильника, День «Щастя трапляється», Міжнародний день нескінченності, Міжнародний день альпінізму, Всесвітній день офтальмології.

Читайте такожВихідні на День Незалежності України: скільки відпочіватімемо В Україні - День військ зв'язку, заснований указом президента в 2000 році, в США - День цукіні, День боулінгу, День замороженого заварного крему, День собачки Оді, в Тайвані - День батьків, а Танзанії - День селян (День фермерів), в Бутані - День незалежності, в Німеччині - День миру в Аугсбурзі, в Швеції - День підняття прапора.

Пам'ятні дати 8 серпня, річниці та події

У 1899 році винахідник з Міннесоти Альберт Маршалл запатентував холодильник. Хоча холодильні конструкції придумували і раніше. В основному, вони діяли коштом покупного льоду. Перші холодильники споживали багато дров, вугілля і гасу. У 1911 році фірма «Дженерал електрик» налагодила випуск холодильників більш-менш сучасного типу: агрегат містився в кухонній шафі, але занадто голосно шумів, і через те, що працювала на газі, погано пах, що було його головним недоліком. У 1926 році датський інженер Стіндруп розробив безшумний холодильник. Після цього він дуже швидко став популярним в Америці. Правда, перші холодильники коштували в два рази дорожче, ніж автомобілі марки «Форд». Їх називали «домашньою фабрикою холоду». В СРСР перші холодильники були створені в 1937 році на Харківському тракторному заводі, а масове їх виробництво освоїли лише в 1960-і роки. До цього «радянські» господині обходилися в основному кухонними льодовиками, або погребами.

Відео дня
Ілюстрація REUTERS

У 1932 році в СРСР офіційно була дозволена праця жінок на шахтах.

У 1944 році в Берліні вісім німецьких офіцерів, звинувачених у підготовці замаху на Гітлера, в тому числі фельдмаршал фон Віцлебен, були повішені на басових струнах рояля.

У 1946 році два американських бомбардувальника вперше здійснили політ з Гавайських островів до Каліфорнії без екіпажу, контрольовані виключно по радіо.

У 1962 році в Німеччині була запатентована перша в світі автоматична мийка для автомобілів.

У 2000 році вчені Великобританії, США та Італії офіційно оголосили про початок дослідів з клонування людини.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 8 серпня вшановує пам'ять ранньохристиянського священномученика Єрмолая Нікомидійського / фото УНІАН

Православна церква 8 серпня вшановує пам'ять ранньохристиянського священномученика Єрмолая Нікомидійського. Інші назви свята: «Єрмолай», «Єрмілов і Параскева», «Марьєв день».

Що сьогодні можна робити

Жінкам не можна працювати, можна займатися лише домашнім господарством. І то, займатися рукоділлям, а особливо шити, заборонено. За прикметами - якщо візьмете в руки голку, то нашле нещастя на себе і свою сім'ю. Також не давайте нікому робочі інструменти - віддасте здоров'я і щастя.

Прикмети на 8 серпня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- мухи сильно кусають - до опадів;

- жаби на березі сидять - чекайте дощу;

- веселка - до погожим днів.

8 серпня іменини

Іменини у Єрмолая, Федора, Мойсея, Сергія і Ігнатія.