В Україні в цей день відзначають День археолога / фото Ігор Ігнатенко, Facebook

Яке свято 15 серпня 2020

У цей день світ відзначає День народження телефонного привітання «Алло», Всесвітній день бездомних тварин і Міжнародний день геокешинга.

Читайте такожРелігійні свята у серпні 2020: православний календар на місяць В Україні - День археолога, в США - День невдач, День бджіл, День розслаблення, День лимонного пирога з безе, в Кореї - День звільнення, в Коста-Ріці - День матері, в Єгипті - свято розливу Нілу, в Індії - День незалежності, в Панамі - День Панама-Велья, в Ліхтенштейні - Національне свято, в Канаді - День акадійцев, в Екваторіальній Гвінеї - День Конституції, в Бангладеш - День жалоби, в Парагваї - День підстави Асунсьйона, в Конго - День незалежності, в Польщі - День Збройних сил.

Пам'ятні дати 15 серпня, річниці та події

У 1498 році в цей день в ході свого третього плавання Христофор Колумб відкрив Гренаду.

Відео дня

У 1519 році на місці індіанського рибальського села було засновано місто Панама. Сьогодні це - столиця держави Панама з населенням 1,3 млн осіб, розташована біля входу Панамського каналу в Тихий океан.

У 1795 році у Франції була введена нова валюта - франк.

Ілюстрація REUTERS

У 1835 році був виданий патент на пральну машину з обертовим барабаном.

У 1848 році Уолдо Хенчетт з міста Сірак'юс (штат Нью-Йорк) запатентував зуболікарське крісло.

Читайте такожУспенський піст: коли починається і що не можна їсти У 1877 році американський винахідник Томас Едісон, обговорюючи в листуванні з президентом Пітсбурзької телеграфної компанії перспективи використання телефону, запропонував звернення «Нello», тобто - "Вітання". Воно використовується донині. Історія така: в 1876 році на Філадельфійській всесвітній виставці американський вчений Олександр Белл вперше публічно продемонстрував свій апарат, презентований під девізом «Видима мова», який незабаром отримав назву «телефон». Назва була похідною від грецьких слів: «тілі» ( «далеко») і «фоно» ( «звук»). Винахід Белла стало сенсацією. Успіху новинки у публіки ніскільки не заважає те, що перший телефон працював з жахливим спотворенням звуку, а розмовляти з його допомогою можна було на відстані не більше 250 м. Незабаром виникли суперечки про те, як же його користувачам звертатися один до одного. Олександр Белл запропонував слово «Аhoy», тобто - «Гей». Цим окриком користувалися англомовні моряки, при зустрічі. Однак, його знаменитий колега - Томас Едісон, який, до речі, багато зробив для удосконалення телефонного апарату, незабаром висунув альтернативний варіант. І він прижився - хто з нас не говорить, піднявши трубку, - «Алло» ...

У 1914 році в цей день відбувся прохід першого судна через Панамський канал, хоча офіційне відкриття каналу відбулося лише 12 червня 1920 року. Наміри побудувати судноплавний канал на Панамському перешийку, що з'єднує Північний і Південний субконтиненти Американського материка, існували ще у середньовічних іспанських колонізаторів-конкістадорів. Однак практичне втілення подібного проекту стало можливим лише на рубежі 19-20 століть. Ініціатива будівництва належала французької акціонерної компанії на чолі з уславленим будівельником Суецького каналу Фердинандом Лессепс. Пишна театралізована церемонія закладки Панамського каналу в гирлі річки Ріо-Гранде відбулася 1 січня 1880 року. Але проектні помилки, постійно гальмували будівельні роботи, укупі з тріскуче-брехливою рекламою і численними фінансовими зловживаннями принесли акціонерам колосальні грошові збитки і спровокували грандіозний міжнародний скандал. Будівництво призупинили. Почалися гучні судові процеси. І слово «Панама» стало синонімом великомасштабної фінансової афери. В кінці 1898 року французький уряд запропонував президенту США Вільяму Маккінлі викупити право на прокладку Панамського каналу за 40 мільйонів доларів. Американська компанія відновила будівельні роботи і успішно довела їх до кінця. Загальна протяжність Панамського каналу склала 81,6 км. Мінімальна висота над рівнем моря - 83 м. Мінімальна ширина по дну - 150 м. Глибина шлюзів - 12,5 м. Час проходження суден через канал - 7-8 годин, пропускна здатність - 36 суден на добу. 15 серпня 1914 року судноплавство з Атлантичного океану в Тихий через Панамський перешийок було відкрито - по каналу пройшло перше судно, це став корабель «Крістобаль». Але офіційне відкриття відбулося лише 12 червня 1920 року, після чого канал фактично вступив в дію.

Яке сьогодні церковне свято

Ілюстрація REUTERS

Православна церква 15 серпня вшановує пам'ять Первомученика Стефана. У народі святий Стефан вважається покровителем коней, тому йому моляться за здоров'я і захист цих тварин. Інші назви свята: «Степан», «Стефан», «Сіновал».

Що сьогодні можна робити

Не переїдайте і не навантажуйте себе фізично. Не читайте страшні книги і не дивіться такі ж фільми. Вони спровокують кошмари. Не займайтеся фінансами - не беріть гроші в борг і не давайте їх комусь в борг.

Прикмети на 15 серпня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- яка погода в цей день, таким і вересень буде;

- дощ - буде багатий урожай картоплі і не відбудуться пожежі в найближчі місяці;

- молодик - до дощової погоди, Місяць на - до посушливої;

- павуки плетуть акуратну і маленьку павутину - до дощу;

- кішки стіни скребуть - наближається негода. Ще така поведінка тварин не обіцяє добра рибалкам - клювання в цей день не буде.

15 серпня іменини

Іменини у Василя, Никодима, Степана, Івана, Тараса і Романа.