Ілюстрація REUTERS

Яке свято 25 травня 2020

У цей день світ відзначає День щасливого квитка, Свято свободи зачісок, День рушника, Міжнародний день зниклих дітей, Всесвітній день щитоподібної залози, День Африки, День гордості гиків.

Читайте такожДень Святої Трійці: коли його святкують у 2020 роціВ США святкують День пам'яті полеглих, День чечітки, День вина, у Канаді - День велосипеда, у Перу - День клоуна, в Аргентині - День Травневої революції, у Туркменістані - День Ашхабада, у Британії - Куперсхилдська сирна гонка, в Йорданії - День незалежності.

Пам'ятні дати 25 травня, річниці та події

У 5493 році до н. е. 25 травня вважається умовною датою створення світу, від якої вела літочислення олександрійська хронологія.

Відео дня

У 996 році в Києві була освячена перша у Київській Русі кам'яна церква в ім'я Успіння Пресвятої Богородиці - знаменита Десятинна церква.

Читайте такожДень Йоана Богослова: прикмети, традиції та молитвиВ 1865 році в Одесі було засновано Новоросійський університет - нині Одеський національний університет ім. І. В. Мечникова.

У 1869 році відкрилося будинок Віденської Опери.

У 1895 році англійський письменник Оскар Уайльд був засуджений лондонським судом за «аморальну поведінку (зв'язок з чоловіком) та засуджено до двох років каторжних робіт.

У 1953 році в Х'юстоні (шт. Техас) почав роботу перший некомерційний освітній телеканал.

У 1963 році на I конференції держав і урядів африканських країн в Аддіс-Абебі була створена Організація африканської єдності (ОАЄ). За рішенням ООН цей день оголошений Днем визволення Африки.

У 1996 році в Києві був відновлений пам'ятник княгині Ользі, зруйнований у 1919 році / Фото УНІАН

У 1996 році в Києві був відновлений пам'ятник княгині Ользі, зруйнований у 1919 році.

У 2009 році Північна Корея провела підземні ядерні випробування потужністю 20 кілотонн.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 25 травня вшановує пам'ять святителя Єпіфанія Кіпрського, єпископа. Інші назви свята: «Рябинівка», «Червоний жупан», «Єпіфан». Назва «Рябинівка» день отримав на честь одного з найбільш шанованих і улюблених в народі дерев горобини. Вона вважалася захисницею від вогню і пожеж.

Що сьогодні не можна робити

У цей час починають цвісти латаття, але білі додому приносити не можна, можуть померти з тваринами. Латаття не можна зрізати, тільки різко виривати. Вважається, що латаття – це русалки в іншому вигляді. Якщо відрізати квітка, то довгий час вас будуть переслідувати погані сни або ви просто впадете в воду і можете не вибратися.

Прикмети на 25 травня

Ілюстрація / REUTERS

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- на сході небо червоне – до сухого літа;

- сонце на зорі у «червоному каптані» – влітку не уникнути пожеж за сухої погоди;

- на горобині багато кольору – до хорошого врожаю льону;

- на ставках на Єпіфана з'явилися листя латаття – більше холодів не буде.

25 травня іменини

Іменини Германа, Ермогена, Діонісія, Івана, Семена та Євдокії.